Vocht en schimmel in huis? Enkele tips om snel te handelen om ze te elimineren

Janine image
door Janine

12 December 2021

Vocht en schimmel in huis? Enkele tips om snel te handelen om ze te elimineren
Advertisement

Schimmel in huis is een groot probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het herkennen ervan is erg belangrijk als je er definitief vanaf wilt, ook al is het probleem vaak structureel. In ieder geval is het goed om snel te handelen om het probleem op te lossen of in ieder geval te stoppen. Als je dit ernstige probleem thuis aantreft, heb je het waarschijnlijk meer opgemerkt aan het plafond of de muren van de badkamer, rond de raamkozijnen of in correspondentie met enkele lekkende leidingen. Als de oorzaak van schimmel te wijten is aan een lekkende leiding, moet je dit uiteraard repareren, anders is de interventie aan schimmel nutteloos. Als je daarentegen geen structurele problemen kunt ontdekken, steek dan je handen uit de mouwen en probeer deze trucs om de verraderlijke schimmel voor eens en voor altijd te verslaan.

Met welke voorzorgsmaatregelen moet je rekening houden om schimmel in huis te voorkomen?

Met welke voorzorgsmaatregelen moet je rekening houden om schimmel in huis te voorkomen?

Wikimedia

Voldoende ventilatie: allereerst moeten we altijd proberen de ruimtes goed te ventileren om te voorkomen dat zich er te veel vocht ophoopt. Open de ramen en laat de zon binnen, wat heel belangrijk is voor het drogen van de kamers.

Koop een luchtontvochtiger: heb je een ernstig vochtprobleem in huis, koop dan één of meerdere luchtontvochtigers voor de kamers. Op de markt zijn er vele soorten en verschillende prijzen. Niets weerhoudt je ervan om wat huismiddeltjes te proberen, zoals plastic flessen met grof zout erin, maar als je probleem wijdverbreid is, raden we je aan te streven naar een luchtontvochtiger.

Dubbele beglazing: dubbele beglazing op alle ramen in je huis kan een goede manier zijn om schimmelvorming te voorkomen en te vermijden, omdat het een isolerende laag vormt tussen de koude buiten en de warmere binnenkant.

Advertisement

Hoe kun je schimmel verwijderen?

Hoe kun je schimmel verwijderen?

Pixabay

Helaas zijn er geen "snelle" remedies, je moet je mouwen opstropen en... op elke muur wrijven! Wat je nodig hebt, is wat bleekmiddel dat je moet verdunnen met een beetje water en een borstel om precies over de punten te gaan waar de schimmel zich heeft opgehoopt. Zorg ervoor dat je handschoenen en een veiligheidsbril bij je hebt, vooral als je plafonds moet bleken. Ventileer tijdens deze handelingen de ruimte continu, zowel voor je veiligheid als om de wanden van de behandelde ruimten te laten drogen. Nadat je het bleekmiddel hebt gebruikt, neem je een doekje en een borstel voor de meest kritieke punten en begin je met het "reinigen" van de muur. Als je alle schimmelplekken op deze manier hebt behandeld, kun je een laag beschermende anti-schimmelverf aanbrengen: niet alleen zal de muur weer glanzen als voorheen, in de kleur die je had gekozen, maar hij zal ook worden behandeld om de vorming van schimmel te voorkomen. Maar wees voorzichtig: breng de verf niet aan als je er niet zeker van bent dat je de schimmel volledig hebt verwijderd (je moet mogelijk tot 6 maanden wachten om te zien of het terug zal keren), anders zal de verflaag je helpen in tegengestelde richting, waardoor de beste omstandigheden worden gecreëerd voor de terugkeer van de vervelende sporen.

Als je een hoek van je huis ziet met verdachte schimmel of vochtigheid, wacht dan niet... kom meteen in actie! De schimmel verspreidt zich constant en in een korte tijd zou je in een huis kunnen wonen met zwarte muren.

Advertisement