Dove dochter stelt ultimatum aan ouders: “of jullie leren gebarentaal of ik kom jullie niet meer opzoeken”

Janine

25 Januari 2022

Dove dochter stelt ultimatum aan ouders: “of jullie leren gebarentaal of ik kom jullie niet meer opzoeken”
Advertisement

Met je familie onder één dak wonen is nooit gemakkelijk voor een kind in de puberteit of voor iemand die onlangs meerderjarig is geworden; in deze periode van ontwikkeling die zo fundamenteel is voor het leven van een kind, is de behoefte aan en het verlangen naar onafhankelijkheid en vrijheid sterker dan wat dan ook, en misschien kan het gebeuren dat het advies en de bevelen van een ouder als moeilijke dictatoriale wetten om te verteren klinken. Kortom, op een bepaalde leeftijd hebben kinderen meer conflicten met hun vader en moeder dan rustige en vredige discussies.

via AITA/Reddit

Advertisement
Unsplash/Not The Actual Photo

Unsplash/Not The Actual Photo

Iets wat de hoofdpersoon van dit ongelooflijke en ietwat absurde familieverhaal heel goed weet. Op Reddit vertelde ze de gebruikers dat ze op 18-jarige leeftijd het slachtoffer was van een ernstig ongeluk waardoor ze doof werd, en gedurende de periode daarna probeerde ze haar ouders over te halen om Amerikaanse Gebarentaal te leren, maar zonder succes. Uiteindelijk besloot het meisje haar vader en moeder een ultimatum op te leggen: of ze zouden gebarentaal leren of ze zou hen nooit meer bezoeken tijdens de vakantie: "Toen ik 18 was, kreeg ik een ongeluk waardoor ik een schedeltrauma kreeg, het zorgde ervoor dat ik het grootste deel van mijn gehoor in beide oren verloor, waardoor ik doof werd. Ik kwam niet in aanmerking voor cochleaire implantaten, dus was doof zijn mijn nieuwe realiteit. Dit heeft duidelijk mijn leven een tijdje ontspoord. De universiteit wees me af en ik ben lange tijd depressief geweest. Uiteindelijk ontdekte ik de dovengemeenschap, leerde ASL (American Sign Language) en op mijn 26e voel ik me erg tevreden met mijn leven.

Mijn ouders waren kapot van mijn ongeluk en onze relatie werd nooit meer hetzelfde. Een paar jaar geleden vertelde ik ze dat ik geaccepteerd had om doof te zijn en vroeg of ze ASL wilden leren, want nu communiceer ik het liefst zo. Ze zeiden toen nee omdat ze geen tijd hadden om een ​​nieuwe taal te leren. Ik heb in de loop der jaren verschillende keren geprobeerd om hen informatie te geven over doofheid en ASL, maar ze toonden geen interesse.”

Pxhere/Not The Actual Photo

Pxhere/Not The Actual Photo

Maar daar hield het natuurlijk niet op: "We communiceren nu vooral via de functie op onze telefoons, die verre van perfect en erg chaotisch is als er meerdere mensen aan het praten zijn. Het is vermoeiend om gesprekken bij te houden en mensen zijn constant gefrustreerd omdat ze niet in staat zijn om me te volgen terwijl ik communiceer. We kijken vaak films, maar ze weigeren ondertitels te activeren omdat het "irritant" is, ook al betekent dit dat ik de film niet kan begrijpen.

Afgelopen kerst liet ik, voordat ik naar huis ging, mijn ouders zitten en vertelde hen dat als ze niet zouden beginnen met het leren van ASL, ik hen niet meer zou komen opzoeken. Ik heb ze gezegd dat ik niet verwacht dat ze ooit het vloeiend zullen spreken, maar ik wil dat ze blijk geven van toewijding om het te leren. Ik vertelde hen dat ze mijn behoeften als dove persoon voortdurend hebben afgewezen en dat als ze een zinvolle relatie met mij willen blijven hebben, we een soort gedeelde taal moeten hebben.

Dat ging helemaal niet goed, omdat mijn ouders me ervan beschuldigden hen uit mijn leven te willen bannen, wat niet waar is. Ik kan hen niet meer gaan opzoeken als mijn aanwezigheid een last lijkt. Wat kan ik doen, ik vraag om jullie hulp!"

Wat vind je van het ultimatum van dit meisje aan haar ouders? Heeft ze er goed aan gedaan of was ze te hard voor hen?

Advertisement