Ze bevalt op dezelfde dag van een 9-ling: een recordzwangerschap

Janine image
door Janine

08 Mei 2022

Ze bevalt op dezelfde dag van een 9-ling: een recordzwangerschap
Advertisement

Wat we je gaan vertellen is een van die gebeurtenissen die eigenlijk maar één keer in je leven plaatsvinden en die om deze reden met recht in het Guinness Book of Records komen. We hebben het over een stel dat tot nu toe 10 kinderen heeft, van wie er negen op dezelfde dag zijn geboren. Dat klopt: niet zomaar een tweeling... maar een negenling! Er zijn in het verleden slechts twee andere soortgelijke gevallen geweest, maar geen van de baby's heeft het overleefd. De kinderen van Abdelkader Arby en zijn vrouw daarentegen zijn kerngezond en net een jaar oud geworden.

via Youtube / ABC News

Advertisement

Happy first birthday to Mali's miracle nonuplets Adama, Oumou, Hawa, Kadidia, Fatouma, Oumar, Elhadji, Bah and Mohammed VI 🎂🎉

Pubblicato da Guinness World Records su Mercoledì 4 maggio 2022

Een stel uit Mali heeft dit record verbroken, dat nu beroemd over de hele wereld is omdat ze negen kinderen kregen die allemaal op dezelfde dag werden geboren. De vader, Abdelkader Arby, zegt heel blij te zijn met de baby’s en het feit dat de kleintjes na een jaar allemaal gezond zijn tegen alle aanvankelijke verwachtingen in. Alle baby's, vijf meisjes en vier jongetjes, werden na 30 weken geboren via een keizersnede en wogen allemaal tussen de 500 g en 1 kg.

Advertisement

"Dukkansu suna rarrafe yanzu. Wasu daga cikinsu suna mikewa tsaye kuma za su iya tafiya idan suka rike wani abu," a cewar mahaifinsu Abdelkader Arby.

Pubblicato da BBC Hausa su Mercoledì 4 maggio 2022

Het was natuurlijk een riskante en absoluut unieke geboorte: Halima Cissé, de 26-jarige moeder van de kinderen, werd op kosten van de Malinese overheid naar een ziekenhuis in Marokko vervoerd voor specialistische zorg. Meerlinggeboorten zijn namelijk riskant, zozeer zelfs dat moeders met meer dan vier foetussen wordt geadviseerd de zwangerschap te beëindigen, althans in die landen waar abortus legaal is.

Stocksnap / Candace McDaniel / Not the actual photo

Stocksnap / Candace McDaniel / Not the actual photo

Momenteel woont het gezin in een huis waar ze volledige medische zorg krijgen, die wordt verleend door dezelfde kliniek waar de kinderen zijn geboren: "Er zijn verpleegsters, naast mijn vrouw, die helpen bij het zorgen voor de kinderen", legt Arby uit, "de kliniek heeft ze een menu gegeven waarop staat wat ze op elk moment, dag en nacht, moeten eten." Kortom, zeker uitdagend maar ook heel mooi en voldoening gevend: de baby's en de moeder maken het vele maanden na de bevalling goed.

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Maar hoe zit het met de kleintjes? "Ze hebben allemaal verschillende karakters", legden de ouders uit, "sommigen zijn stil, terwijl anderen meer lawaai maken en veel huilen. Sommigen willen de hele tijd opgepakt worden. Ze zijn allemaal heel verschillend, wat volkomen normaal is."

Het gezin is dus nog steeds in Marokko en de kinderen hebben hun land van herkomst nog nooit gezien, waar iedereen reikhalzend op hen wacht, nadat ze hen al “gezien” hadden dankzij hun bekendheid. De vader van de kleintjes wilde ook al die paren die proberen kinderen te krijgen wensen: "Ik hoop dat God al degenen zegent die nog geen kinderen hebben - dat zij mogen krijgen wat wij, de ouders van een negenling, momenteel hebben. Het is prachtig, een echte schat."

Advertisement