Ze weigert een erfenis van $4 miljard: "Ik zou niet gelukkig zijn met al dat geld en ik wil niet rijk zijn"

Janine

09 Augustus 2022

Ze weigert een erfenis van $4 miljard:
Advertisement

Er zijn mensen in de wereld die er alles aan zouden doen om de loterij te winnen of een erfenis te ontvangen, zodat ze eindelijk die schat aan geld hebben waarvan ze gedroomd hadden om al hun economische problemen op te lossen en, misschien, zich over te geven aan een of andere luxe. Dergelijke situaties komen niet vaak voor en zulke gelukkige mannen en vrouwen zijn een zeldzaamheid. Maar wat als dat wel gebeurt en iemand, geconfronteerd met de kans om heel rijk te worden, besluit het op te geven om de principes waarin ze gelooft te eren?

Denk je dat het niet mogelijk is? Je hebt het mis en het bewijs is Marlene Engelhorn, een meisje dat heeft besloten het zonder een enorme erfenis te doen en bij haar principes blijft. We vertellen je wat meer over haar.

via News Rebeat

Advertisement

SWR1 Leute/ Youtube Screenshot

Marlene Engelhorn is een 29-jarige Oostenrijkse vrouw waar veel over werd gepraat. Waarom? Voor het weigeren van een erfenis van $4 miljard. Je leest het goed, we maken geen grapje. De jonge vrouw, om consequent te blijven en de principes te respecteren waarin ze altijd heeft geloofd en waar ze een groot deel van haar leven aan heeft gewijd, besloot dat ze nooit geld zou accepteren dat ze niet had verdiend. Een zeer moedige keuze, we kunnen niet anders zeggen. Wie zou in haar plaats namelijk hetzelfde hebben gedaan? Niemand? Enkelen? We weten het niet, wat zeker is, is dat ze dat heeft besloten.

"Ik zou nooit gelukkig kunnen zijn met al dat geld - zei Marlene - Het is niet eerlijk dat ik het heb, het is niet van mij, want ik heb niets gedaan om het te verdienen en het gaat om eerlijkheid, niet om willen". Woorden die je raken en tegelijkertijd intrigeren.

Pxhere - Not the actual photo

Een van de eerste redenen waarom ze besloot het geld niet te accepteren, ligt in de sociale betrokkenheid die de vrouw al op zeer jonge leeftijd toonde. Dankzij haar ideeën, gedeeld door anderen die net als zij uit welgestelde families komen maar het niet volledig accepteren, ontstond een echte beweging, de AG Steuergerechtigkeit, ook wel bekend als Taxmenow. Met dat laatste wil men onderstrepen hoezeer de kloof tussen arm en rijk in de wereld steeds groter wordt en hoe noodzakelijk het is om deze te bestrijden. Volgens haar zou er meer economische en sociale gelijkheid tussen mensen moeten komen, wat het dagelijks leven van iedereen gemakkelijker zou maken en zou het raadzaam zijn om na te denken over het verhogen van belastingen voor degenen die grote rijkdommen hebben.

Hoe kon ze zo'n groot bedrag aannemen dat haar plotseling in handen kwam? Dat deed ze dus niet, maar ze besloot categorisch te weigeren: "Het is niet aan mij om geld te beheren dat ik niet heb verdiend, het zou me bovendien te veel tijd kosten en dit zijn niet mijn plannen".

Zo werd de erfenis van BASF, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld die in slechts één jaar tijd een omzet van 78 miljoen dollar had, door Marlene "ontkend".

Advertisement

Een gedurfde en bewonderenswaardige keuze die haar eer aandoet, vooral omdat ze bij haar principes bleef. Als ze in feite had aanvaard wat ze zelf "een gelukkige overwinning in de loterij der geboorten" noemde, zou ze niet langer geloofwaardig zijn geweest bij demonstraties waarin werd opgeroepen tot belastingverhogingen voor de rijken en gelijkheid tussen mensen.

Wat vind jij hiervan?

Advertisement