Moeder accepteert de hulp van haar man om haar zoon te kalmeren, maar na 2 minuten gooit hij de handdoek in de ring: "Ik ben er niet toe in staat"

Janine image
door Janine

07 September 2022

Moeder accepteert de hulp van haar man om haar zoon te kalmeren, maar na 2 minuten gooit hij de handdoek in de ring: "Ik ben er niet toe in staat"
Advertisement

Het leven van een ouder kan erg vermoeiend zijn, daar bestaat geen twijfel over, vooral als je letterlijk gedwongen wordt om tegelijkertijd aan werk, thuis en je kinderen te denken. Hulp is nodig, anders riskeer je uitgeput te raken. Hoewel er in moderne gezinnen nu een groter bewustzijn is van hun rol en hoe man en vrouw gezinstaken en verantwoordelijkheden gelijkelijk moeten verdelen, is er nog steeds het stereotype van de vrouw die bijna uitsluitend voor jonge kinderen zorgt. Toch zijn er veel moeders die zelfs maar 10 minuten zouden willen doorbrengen zonder het geschreeuw van hun baby van een paar maanden oud, misschien even willen eten terwijl ze aan tafel zitten of in alle rust een douche nemen. Dit is waar echtgenoten moeten ingrijpen om hen te ondersteunen en te laten zien dat ze zowel goede partners als goede ouders zijn. Een moeder op TikTok legde echter uit hoe echtgenoten vaak "valse hulp" bieden, in een poging hun geweten te zuiveren, terwijl ze de last van verantwoordelijkheden met betrekking tot kinderen op de vrouw blijven schuiven.

via TikTok / rebeccacraig47

Advertisement
TikTok / rebeccacraig47

TikTok / rebeccacraig47

Rebecca Craig plaatste een video op TikTok waarin ze zei dat ze compleet uitgeput was en een kleine pauze moest nemen van haar schreeuwende zoontje, in ieder geval om te kunnen eten. Een baby van 10 maanden heeft natuurlijk constante aandacht nodig, maar het is begrijpelijk dat een moeder energieloos wordt als ze er zonder hulp van haar partner voor moet zorgen. In haar video legde Rebecca uit dat ze haar baby in de wieg legde en een paar minuten pauze nam voor de lunch. "Ik legde mijn baby in de wieg, deed de deur dicht en ging naar beneden om te lunchen," legde Rebecca uit, "ik dacht dat ik wel even een paar minuten alleen kon eten. Mijn man kwam na twee minuten naar me toe en vroeg me waarom de baby schreeuwde”. De vrouw legde uit dat ze een korte pauze nodig had, maar dat ze het werk van haar man, die nu elke dag thuis werkt, nooit zou onderbreken. De man vertelde haar echter dat hij ervoor zou zorgen: "Oké, ik zal wel voor de baby zorgen." Rebecca had hem op dat moment niet dankbaarder kunnen zijn voor die kostbare hulp.

Advertisement
TikTok / rebeccacraig47

TikTok / rebeccacraig47

Het probleem is dat de man nog geen twee minuten na dat voorstel naar zijn vrouw terugkeerde met hun schreeuwende zoon in zijn armen en haar vertelde dat hij die crisis niet aankon: "Ik was nog niet eens klaar met mijn lunch. Dit is wat ik valse hulp noem”, zei Rebecca in haar video. Deze episode is een klassiek voorbeeld van wat Rebecca “pijnlijke hulp” of gewoon “slechte hulp” noemt; kortom, met andere woorden, dit gebeurt wanneer het lijkt alsof er de beste bedoelingen zijn om te helpen, maar door totale incompetentie maakt het gebrek aan hulp de situatie veel erger. Haar video werd gevolgd door talloze opmerkingen en zelfs een video van een verpleegster die uitlegde wat er met Rebecca en haar man was gebeurd met de definitie van “vooropgesteld ouderlijk syndroom”. Dit gebeurt wanneer je je in een situatie bevindt waarin je zogenaamd het aanbod van hulp van een helpende hand krijgt, maar wanneer je reageert door die hulp te accepteren, word je pijnlijk "door een naald gestoken" - een metafoor die het idee van deze dynamiek goed omschrijft. Concluderend, wat naar voren komt is dat veel vrouwen het moederschap ongelooflijk moe zijn en het slecht ervaren, simpelweg omdat hun echtgenoten niet erg behulpzaam zijn. Of ze doen alsof ze helpen, terwijl ze het in werkelijkheid alleen maar erger maken.

Wat vind je van dit thema? Schrijf ons je mening in de reacties!

Advertisement