Ze wil niet dat haar zieke schoonmoeder bij hen gaat wonen, maar haar man is onvermurwbaar: “Ik laat haar niet in het hospice achter”

Janine

27 November 2022

Ze wil niet dat haar zieke schoonmoeder bij hen gaat wonen, maar haar man is onvermurwbaar: “Ik laat haar niet in het hospice achter”
Advertisement

Ouders zorgen natuurlijk van jongs af aan voor hun kinderen, maar er komt een moment in het leven dat deze rollen worden omgedraaid. Ouders worden ouder en kinderen groeien op, terwijl ze de zware taak met zich meedragen om te zorgen voor degenen die ooit hun luiers hebben verschoond, gevoed en een veilig gevoel hebben gegeven. Helaas is met het vorderen van de leeftijd het ontstaan van belemmerende pathologieën veel waarschijnlijker, waardoor kinderen gedwongen worden persoonlijk de zorg voor hun vader of moeder op zich te nemen, of een gespecialiseerde instelling te delegeren. Er ontstaan schuldgevoelens door de onmogelijkheid om de bejaarde ouder thuis te verwelkomen. De hoofdpersoon van dit verhaal weet geen raad met een vervelende situatie: haar man wil graag dat zijn zieke moeder bij hen komt wonen, samen met zijn vrouw en dochter. Maar de vrouw is het er niet mee eens...

Advertisement

Flickr / Not the actual photo / Iain Cuthbertson

Tenny is een moeder die zich tot een online rubriek wendde om te begrijpen of haar gedrag gerechtvaardigd was of niet, gezien de delicate situatie waarin ze verkeerde. De vrouw legde uit dat ze een bejaarde en erg zieke schoonmoeder heeft, met een zeer onstabiele gezondheid. De afgelopen maanden leek het erop dat haar toestand duidelijk was verslechterd, totdat de artsen de diagnose seniele dementie stelden. In het licht van deze diagnose heeft de echtgenoot van Tenny besloten zijn moeder in zijn huis te verwelkomen, ondanks het feit dat het gezin absoluut niet is uitgerust om zo'n bejaarde persoon met zulke ernstige gezondheidsproblemen te huisvesten. Tenny is het er niet mee eens omdat ze allebei fulltime werken en 2 kinderen hebben om te onderhouden: hoe kunnen ze voor de oude vrouw zorgen?

"Ik zie niet hoe we voor zijn moeder kunnen zorgen. We zijn niet eens gekwalificeerd en ik denk dat ze wel wat professionele hulp kan gebruiken", schreef de vrouw.

Rawpixel / Not the actual photo

Tenny stelde voor om haar schoonmoeder naar een geschikt verpleeghuis te brengen, waar ze alle nodige zorg zou kunnen krijgen, maar haar man wilde er niets van horen. De man weigert zijn moeder toe te vertrouwen aan een verzorgingshuis en bovendien had hij zijn vader beloofd dat hij nooit, maar dan ook nooit "zijn moeder in de steek zou laten". Kortom, de man wil geen alternatieve optie overwegen om zijn moeder op te vangen, ook al zou de situatie zijn huwelijk en zijn gezin ernstig in gevaar kunnen brengen.

Het is niet gemakkelijk om met dit soort situaties om te gaan, maar wat zou jij doen in plaats van Tenny en haar man? Hoe zou jij met de situatie omgaan? Schrijf het ons in de reacties!

Advertisement