Elke ochtend maakt hij zich mooi om zijn vrouw te bezoeken die haar geheugen kwijt is: het is de enige blik die ze nog herkent

Janine image
door Janine

16 Januari 2023

Elke ochtend maakt hij zich mooi om zijn vrouw te bezoeken die haar geheugen kwijt is: het is de enige blik die ze nog herkent
Advertisement

De ziekte van Alzheimer is ongetwijfeld een van de meest gemene en pijnlijke ziekten die op oudere leeftijd toeslaan. Het is een pathologie met verschillende niveaus van ernst, maar die uiteindelijk onvermijdelijk het kostbaarste van ieder van ons wegneemt: de herinneringen en ervaringen die hebben bijgedragen aan de vorming van ons als mensen. Het is niet verrassend dat het een ziekte is die het gezinsevenwicht verstoort en een onuitwisbare indruk achterlaat, niet alleen bij de patiënt die eraan lijdt, maar ook bij zijn dierbaren. De video die we je vandaag willen laten zien, gaat over het laatste steunpunt dat een oudere vrouw met Alzheimer nog steeds in deze wereld vasthoudt: de liefde voor haar man, die nooit is vervaagd zoals de rest van haar herinneringen.

via TikTok / katiuska.bg

Advertisement
TikTok / katiuska.bg

TikTok / katiuska.bg

In de video die door zijn kleindochter Catalina op TikTok werd geplaatst, is de grootvader te zien die zijn haar kamt en zich voorbereidt om zijn vrouw in haar kamer te bezoeken. Hij is 86 jaar, terwijl zijn vrouw 82 is, ze zijn 56 jaar getrouwd en hebben van alles meegemaakt, in voor- en tegenspoed. In de laatste paar jaar heeft het leven besloten een hele nare grap met hen uit te halen, omdat de vrouw ziek werd. Hoewel er veel experimentele behandelingen aan de gang zijn, is er helaas nog geen definitieve oplossing gevonden voor de ziekte van Alzheimer, die elk jaar verschillende slachtoffers blijft maken, verdrietige familieleden inbegrepen.

"Mijn grootvader maakt zichzelf elke ochtend mooi om mijn grootmoeder in haar kamer te bezoeken", legt Catalina, de kleindochter, uit. "Ze zijn 56 jaar getrouwd. Mijn grootmoeder is meer dan 15 jaar geleden ziek geworden. Ondanks dat ze haar geheugen en al haar herinneringen is kwijtgeraakt, is mijn grootvader nog steeds een vertrouwd gezicht voor haar.”

Advertisement
TikTok / katiuska.bg

TikTok / katiuska.bg

"Dit is zijn onmisbare dagelijkse routine. We zijn ervan overtuigd dat dit is wat haar hier bij ons houdt. Als je mij zou vragen wat liefde is, zou ik zeggen dat je naar mijn grootouders moet kijken. Die blik zegt alles zonder wat dan ook te hoeven zeggen”, voegde Catalina eraan toe. In de video herkent de grootmoeder duidelijk haar man en lacht ze weer als ze hem in de ogen kijkt en als hij haar aan het lachen probeert te maken met een grapje. Natuurlijk weet de oude man heel goed dat dat vluchtige moment van geluk elk moment kan verdwijnen omdat zijn geliefde vrouw hem niet meer herkent, maar zolang er dat kleine vlammetje in haar ogen brandt, zal hij er voor haar blijven: "Blijf naar me kijken", zegt hij teder.

Advertisement