Hij vindt de schat die zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog had begraven

Janine image
door Janine

28 Februari 2023

Hij vindt de schat die zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog had begraven
Advertisement

Het vinden van een schat is de droom van elk kind, maar komt zelden uit. De hoofdpersoon van dit verhaal is daarentegen geslaagd in wat de meeste volwassenen niet kunnen realiseren. De man in kwestie heeft een eeuwenoude familieschat gevonden, dankzij een speciaal door zijn vader ontworpen kaart kort voor zijn dood. Het is het zilver dat zijn familie verborg bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en dateert dus van meer dan 80 jaar geleden. Laten we in detail kijken wat er is gebeurd.

via Ndtv

Advertisement

Jan Glazewski vond al het zilver dat zijn familie had begraven op een precieze plek, vlakbij het oude landhuis. In feite werd de familie Glazewski in 1939 gedwongen Oost-Polen te ontvluchten vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De Sovjet-invasie van Polen begon op 17 september 1939, zestien dagen na de Duitse aanval op Polen. Een dramatische situatie die de hele familie op de vlucht deed slaan, met uitzondering van Adam, de grootvader van Jan, die thuis bleef om de invasie af te weren. Adams vier kinderen keerden in de jaren na het conflict nooit meer terug naar Polen en bouwden verschillende levens op in verschillende delen van de wereld.

Die schat was echter ergens in de buurt van het oude familiehuis begraven, maar het duurde meer dan 80 jaar voordat hij werd gevonden. De hoofdpersoon van de ongelooflijke ontdekking was Jan, de kleinzoon van Adam, die in 1989 op zoek ging naar de "schat" op basis van een kaart die zijn vader Gustaw uit zijn hoofd had getekend. Door die kaart, 50 jaar na de gebeurtenissen getekend, kon Jan het zilver en kostbaarheden van zijn familie opgraven.

Advertisement

His relatives buried the treasure as they fled Poland in the Second World War.

Pubblicato da Metro su Domenica 19 febbraio 2023

Jan begon pas in 2019 serieus naar het zilver te zoeken, ondanks dat de onderneming echt onmogelijk leek: de kaart was met de hand getekend en was gebaseerd op herinneringen van 80 jaar eerder - de mogelijkheid dat de omstandigheden op het familielandgoed waren veranderd was zeer waarschijnlijk, gezien het feit dat het landhuis zelf in de loop van de tijd was verwoest.

"Op deze kaart tekende hij waar het oorspronkelijke landhuis was - dat bovendien door de Russen is verwoest, maar we hebben de fundering gevonden", zei Jan. "Maar er was een stippellijn door een gecultiveerd veld - vandaag is het niets meer dan struikgewas - je moest ongeveer 100 meter lopen en dan een helling afdalen. En toen zeiden zijn instructies 'waar het bos begint, moet je graven voor ons zilver.' En natuurlijk, 80 jaar later, toen ik daar was, wist ik niet of het bos teruggetrokken was of andersom."

Wikimedia / Not the actual photo

Wikimedia / Not the actual photo

Met de hulp van zijn kleindochter Lydia en twee liefhebbers van metaaldetectoren slaagde Jan erin de familieschat op te graven: "Een van de dingen die we hebben opgegraven was een juwelendoos en daarin zaten allerlei snuisterijen. En mijn nicht zei 'ze zijn waarschijnlijk ingepakt door je moeder; het zijn de juwelen van je moeder'. Jan was erg ontroerd bij het zien van die schat: de familielegende was echt!

"Het is een soort vervulling van een levenslange droom uit mijn jeugd om een ​​schat te vinden. Maar wat nog belangrijker is, het is de vervulling van een opdracht van mijn vader. Het gaf me een groot gevoel van voldoening", besluit de 69-jarige.

Wat te zeggen, een droom die uitkomt: wie zou niet oude schatten willen herontdekken die toebehoorden aan de familie?!

Advertisement