Moeder eist dat haar 10-jarige zoon kan koken: “zijn vrouw zal het niet voor hem hoeven te doen"

Janine image
door Janine

03 April 2023

Moeder eist dat haar 10-jarige zoon kan koken: “zijn vrouw zal het niet voor hem hoeven te doen"
Advertisement

De afgelopen decennia heeft de mensheid grote stappen gemaakt: technologieën zijn exponentieel geëvolueerd en ook gewoonten en tradities zijn sterk veranderd. Ooit was het waarschijnlijker dat sommige rollen eerder met het ene genre werden geassocieerd dan met het andere. Zonder archaïsche tijden te willen herhalen waarin mannen werkten en vrouwen “thuis bleven”, hoeven we alleen maar te denken aan bijvoorbeeld de algemene gedachte dat mannen de enigen waren die een militaire carrière konden nastreven of vrouwen als de meest aangewezen om oppas te zijn en dit was nog niet zo lang geleden.

Dat is vandaag niet meer het geval en deze moeder wilde het haar kind meteen duidelijk maken.

via Sjrp.temmais

Advertisement

Renée Rodrigues is een Braziliaanse moeder, maar bovenal is ze een groot voorstander van gendergelijkheid. Ze voedde het kind, de 10-jarige Enzo, al op toen hij nog maar een kind was om zo onafhankelijk mogelijk te zijn.

In het bijzonder leerde ze hem wat aanvankelijk de basis van koken was toen haar kind opgroeide: "al op 3-jarige leeftijd maakte hij zijn eigen melk, hij wist hoe hij eieren moest breken door de dooier van het eiwit te scheiden, hij verdeelde de ingrediënten en leerde de doseringen te meten. Ik denk dat het van vitaal belang is dat hij weet hoe hij zich in de keuken moet gedragen, niet alleen om te overleven, maar ook om gezond voedsel te kunnen koken "- zei de vrouw.

Renée is voedingsdeskundige en komt voor haar werk vaak in de horeca. Haar zoon vertelde hoe het was om op te groeien met al die culinaire prikkels.

Advertisement

"Langzaam leerde ik veilig omgaan met keukengerei, kleine bereidingen maken en de gerechten versieren. Mijn moeder stond altijd naast me, maar ze gaf me de kans om ‘mijn handen vuil te maken'" - zei de kleine Enzo. Het kind lijkt van de kookwereld te houden en heeft al opmerkelijke vaardigheden: hij kan gerechten bereiden op basis van kip, broccoli met bechamelsaus, soesjes, feijoada, papardelle alla bolognese en brigadeiro; zijn favoriete gerecht is een omelet met banaan.

Renée raadt alle ouders aan om hun kinderen eten en koken, vooral gezonde voeding, te laten "ontdekken". "Gezond eten op verschillende manieren en vormen presenteren: de ene dag rauw, de andere dag gekookt, de ene dag in reepjes, de andere dag gesneden, maar geef je kinderen vrij toegang zodat ze het naar eigen smaak kunnen proeven en waarderen".

Kortom, die van de keuken is niet langer een wereld die alleen is gedegradeerd tot het vrouwelijke geslacht en krijgt steeds meer aandacht, ook van de mannelijke bevolking, en Enzo is daar een waardig bewijs van. Wat vind je van de culinaire opvoeding die deze moeder haar zoon heeft gegeven?

Advertisement