Grootouders zouden betaald moeten worden als ze op hun kleinkinderen passen: in sommige landen wordt daarover al gediscussieerd

Janine image
door Janine

26 April 2023

Grootouders zouden betaald moeten worden als ze op hun kleinkinderen passen: in sommige landen wordt daarover al gediscussieerd
Advertisement

Als ouders worden ongetwijfeld geweldig nieuws is dat veel vreugde brengt, mag het plezier van grootouders worden ook niet worden onderschat: ben je ooit door je dierbaren onder druk gezet om kinderen te krijgen zodat zij kleinkinderen kunnen hebben? We zijn er zeker van dat het meer dan één persoon is overkomen. Deze rol wordt echter vaak "weinig overwogen": we hebben het altijd over hoe moeilijk het is voor ouders om voor kleine kinderen te zorgen, hoe vermoeiend het is voor een nieuwe moeder om dag en nacht borstvoeding te geven, enzovoort. Allemaal waar natuurlijk, maar ook op vrij hoge leeftijd voor kinderen zorgen die een onuitputtelijke energie hebben, is letterlijk geen kinderspel.

Zo ontstond een interessant voorstel om grootouders te helpen, die in feite vaak op dezelfde manier voor hun kleinkinderen zorgen als hun ouders.

via Economist

Advertisement
bryandilts/Pixabay - Not the actual photo

bryandilts/Pixabay - Not the actual photo

Grootouders, als ze voor hun kleinkinderen zorgen, zouden juist als "beloning" voor die "baan" geld van de staat moeten ontvangen.

Want als we even stilstaan ​​bij hoe ze voor hun kleinkinderen zorgen, dan voeren ze in principe dezelfde taken uit als een oppas, maar dan gratis. Het is duidelijk dat een ouder (een grootouder) nooit geld zou vragen om voor zijn kleinkinderen te zorgen, maar toch wordt ook deze figuur moe door tijd, geld en energie te besteden aan alle behoeften van de kinderen die hem zijn toevertrouwd. In feite zijn er veel nieuwe ouders die vertrouwen op de kostbare "handen" van hun grootouders: misschien laten ze hun kinderen na school in hun gezelschap achter, laten ze hen bij hen logeren terwijl ze een avondje uit gaan en we zouden nog wel even door kunnen gaan.

Kortom, ze zijn bijna onmisbaar en daarom werd het als juist beschouwd om na te denken over hoe ze "recht" te doen, maar hoe precies?

Advertisement
Freepik - Not the actual photo

Freepik - Not the actual photo

Om deze mensen concreet te helpen, zouden ze moeten worden beloond door middel van geldelijke subsidies of belastingaftrek.

Deze "bijdrage" zou ook nieuwe geboorten bevorderen door enkele zorgen weg te nemen van een paar dat twijfelt over het krijgen van een kind of niet: helaas brengt het stichten van een gezin zeer hoge kosten met zich mee en veel stellen hebben met deze realiteit te maken. Als ze zouden kunnen rekenen op de beschikbaarheid van grootouders, aangemoedigd door financiële hulp om voor de kleinkinderen te zorgen, dan zouden jonge mensen meer geneigd zijn om kinderen te krijgen en zich een beetje "meer bedekt" voelen.

We weten dat de tijd en aandacht die grootouders aan hun kleinkinderen besteden, het resultaat zijn van blijdschap en liefde. Dit neemt niet weg dat financiële steun alleen maar kan helpen om kinderen gemakkelijk op te voeden, wat taken te verlichten en een beetje stress van de schouders van de nieuwe ouders te halen. Wat vind je van dit idee?

Advertisement