Priester sluit autistische jongen uit van ceremonie: "Hij moet zijn eerste communie alleen doen zodat hij niemand stoort"

Janine image
door Janine

19 Mei 2023

Priester sluit autistische jongen uit van ceremonie: "Hij moet zijn eerste communie alleen doen zodat hij niemand stoort"
Advertisement

Opgroeiend, naarmate de leeftijd vordert, worden steeds meer avonturen en soms enkele uitdagingen aangegaan. Het hoort bij het leven en vanaf zeer jonge leeftijd heb je te maken met de samenleving: de eerste confrontaties beginnen en daardoor kunnen de eerste conflicten ontstaan. De ouders van een jongen met autisme die te maken kreeg met een harde realiteit zijn zich hiervan terdege bewust.

Maar nooit hadden ze verwacht dat ze in het huis van de Heer wrijving en weinig inclusie zouden kunnen tegenkomen.

via Ground.news

Lawrence OP/Flickr - Not the actual photo

Lawrence OP/Flickr - Not the actual photo

In een parochie in Silvi, Teramo, Italië, was een gezin enthousiast over het aanstaande feest van hun zoon. Na lange tijd, de juiste religieuze opvoeding en vele beproevingen, brak het langverwachte moment van de eerste communie aan voor hun zoon.

De priester die deze heuglijke gebeurtenis zou vieren, maakte echter bezwaar tegen het uitreiken van de communie aan de jongen: "hij kan niet samen met alle andere jongens deelnemen aan de ceremonie omdat het risico aanwezig is dat hij het voor iedereen verpest".

De priester had daarom voorgesteld om de eerste communie van het kind apart te vieren door de achterkant van de kapel voor te stellen op enkele meters van het hoofdgebouw. De ouders waren stomverbaasd en wilden er niets van weten: ze hebben dienovereenkomstig gehandeld.

Advertisement
MART PRODUCTION/Pexels - Not the actual photo

MART PRODUCTION/Pexels - Not the actual photo

Ze namen hun zoon mee en brachten hem naar een andere kerk die de jongen graag wilde verwelkomen.

Maar dit was niet voldoende voor zijn ouders die verontwaardigd waren over het voorval: "hij is een hele lieve jongen en heeft een goede band met zijn hele catechismusklas: ze beschermen en houden van hem, ze weten dat hij bijzonder is en in elk geval niet een gewelddadig kind dat problemen kan veroorzaken”, zei zijn vader. Natuurlijk heeft het feit tot verhitte controverses geleid.

Zo "verdedigde" de priester die had "geweigerd" om hem dat sacrament te geven, zichzelf: "we weigeren de Eucharistie aan niemand, we hebben vaak kinderen gehad met wat moeilijkheden en er zijn nooit problemen geweest, maar in dit geval liep de jongen tijdens de repetitie tussen de anderen door, hij veroorzaakte een hoop onrust, hij ging zelfs naar het altaar en sloeg schreeuwend de kaarsen omver".

Maar zijn ouders onthullen dat de jongen gewoon was uitgegleden en gevallen en een kaars had geraakt waardoor deze op de grond viel. In ieder geval verlichtte de nieuwe pastoor de ogen en harten van de familie met zijn mooie woorden: "het is waar, jullie hebben het er druk mee en het is niet gemakkelijk, maar met deze omhelzingen die hij geeft, laat je zoon je de hemel zien".

Uiteindelijk ontving de jongen de langverwachte eerste communie en zijn vader verklaarde: "het was ook op deze manier heel emotioneel, maar wat er is gebeurd, blijft ernstig: onze zoon mocht het niet samen met al zijn vrienden vieren”. Wat vind je van dit verhaal?

Advertisement