Deze man eet voedsel dat over de datum is om te bewijzen dat het nog steeds goed is, en het resultaat zet je aan het denken

Janine image
door Janine

28 Mei 2023

Deze man eet voedsel dat over de datum is om te bewijzen dat het nog steeds goed is, en het resultaat zet je aan het denken
Advertisement

Wanneer we naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen, is het eerste waar we naar kijken bij de producten die we kopen ongetwijfeld de houdbaarheidsdatum. Het is het beste om vers of verpakt voedsel van een paar dagen geleden mee te nemen, zodat ze lang genoeg bewaard kunnen worden, beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn en zonder na een paar dagen terug naar de winkel te hoeven rennen.

We weten echter allemaal dat sommige voedingsmiddelen langer houdbaar zijn, terwijl andere noodzakelijkerwijs binnen korte tijd moeten worden geconsumeerd om niet het risico te lopen ze weg te gooien. Dit niet alleen om ons te beschermen vanuit het oogpunt van de gezondheid, maar ook om verspilling tegen te gaan. Toch zijn er mensen die op alle mogelijke manieren hebben geprobeerd aan te tonen dat houdbaarheidsdata "indicatief" zijn en dat sommige voedingsmiddelen tot ver na de aangegeven dag kunnen worden gegeten.

via Insider

Gavin Wren is een voedselexpert die constant content op zijn sociale mediakanalen plaatst en die tot veel discussie heeft geleid vanwege zijn opvattingen over de houdbaarheidsdatum van voedsel. Deze Engelsman is er vast van overtuigd dat men zich niet te veel moet laten leiden door de aanwijzingen van de fabrikanten en dat veel voedingsmiddelen ook na de houdbaarheidsdatum gegeten kunnen worden.

"Ik dacht aan een manier om mensen te helpen met voedselverspilling - zei de influencer - Het is niet juist om voedsel weg te gooien dat technisch gezien nog goed is, alleen maar omdat een datum zegt dat te doen". Een overweging die sommige mensen lijkt te hebben overtuigd en vele anderen perplex heeft achtergelaten.

Denken aan het drinken van melk 41 dagen na de houdbaarheidsdatum, of kaas maanden na opening van de verpakking, of yoghurt 43 dagen later met schimmelvorming op het deksel is niet ieders ding, maar Gavin beweert dat hij het deed en dat hij geen gevolgen heeft ondervonden. Blijkbaar consumeerde hij deze en vele andere verlopen voedingsmiddelen die hem geen gezondheidsproblemen bezorgden en in werkelijkheid goed smaakten.

Advertisement
Gavin Wren/Instagram

Gavin Wren/Instagram

Slechts één keer heeft de man last gehad van deze gewoonte van hem: hij had wat spinazie gegeten en daar werd hij ziek van. Ondanks alles is hij nooit gestopt en raakt hij er steeds meer van overtuigd dat deze techniek van hem helpt om voedselverspilling tegen te gaan en mensen helpt veel geld te besparen op de boodschappen.

Zijn keuze zet je aan het denken, is twijfelachtig en kan zonder de nodige voorzorgsmaatregelen zeker niet opgevolgd worden. Iets waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, is niet gezond en als je besluit het te doen, moet je nadenken over hoe het is bewaard en tot welk type het behoort. Daarom raden we je altijd aan om de indicaties op elke verpakking goed in de gaten te blijven houden en goed op te letten wat je eet.

Wat denk jij ervan?

Advertisement