Een kleine held: een jongen redt zijn opa van verstikking met een op school geleerde manoeuvre

Janine image
door Janine

27 Mei 2023

Een kleine held: een jongen redt zijn opa van verstikking met een op school geleerde manoeuvre
Advertisement

Als je ouder wordt, heb je de plicht om je kinderen op de best mogelijke manier op te voeden, in de hoop dat ze opgroeien met respect voor anderen en klaar zijn om elke situatie het hoofd te bieden die het leven hen biedt. Een taak die zeker niet gemakkelijk is en waarbij men nooit "alleen" is: de school levert een belangrijke bijdrage aan de "ondersteuning" van de opvoeding, althans academisch gezien.

Soms worden er op school dingen geleerd die echt een verschil kunnen maken: in dit geval hebben ze een mensenleven gered.

via Today

Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

De gebeurtenis vond plaats in Italië: een kind redde het leven van zijn grootvader!

De oudere man had een hap voedsel gegeten dat echter in zijn luchtpijp was blijven "hangen", waardoor hij geen adem kreeg. Hij kon niet meer ademen en de situatie verslechterde plotseling: hij dreigde te stikken. Maar gelukkig waren er mensen die letterlijk hun huiswerk hadden gedaan.

De jonge jongen raakte niet in paniek en slaagde er in om helder te blijven in een kritieke situatie: hij stelde onmiddellijk vast hoe te werk te gaan en “instrueerde” zijn vader wat hij moest doen.

Advertisement
Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

Hij begeleidde zijn vader stap voor stap in wat bekend staat als de Heimlich-manoeuvre: een reeks "stappen" die achter de rug van de proefpersoon in ademhalingscrisis worden uitgevoerd, gevolgd door enkele bewegingen die geschikt zijn voor buikcompressie. Die techniek bleek succesvol en opa gaf het voedsel waardoor hij niet kon ademen over!

Zodra ze ter plaatse waren, complimenteerden de reddingswerkers de jongen met zijn snelle tussenkomst, die van vitaal belang bleek te zijn. Bewonderd en verbaasd vroeg iedereen zich af hoe een kind zoiets kon weten.

En het antwoord kwam meteen: "Ik heb het op school geleerd!", onthulde de jongen. Kort daarvoor had het Rode Kruis in zijn klas namelijk een les gegeven over enkele EHBO-interventies voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

Zo werd een leven gered dankzij de moed en leergierigheid van een kind; soms zijn het de kleintjes die volwassenen als hun helden zien, maar deze keer waren de rollen omgedraaid!

Advertisement