Wist je dat deze mijten op je gezicht leven? Een dermatoloog legt uit wat ze zijn en wanneer we moeten ingrijpen

Janine image
door Janine

30 Mei 2023

Wist je dat deze mijten op je gezicht leven? Een dermatoloog legt uit wat ze zijn en wanneer we moeten ingrijpen
Advertisement

Onder de verschillende zorgen die het dagelijks leven beïnvloeden, is er ongetwijfeld die met betrekking tot hygiëne en reinheid: of je nu kleine kinderen thuis hebt of niet, de huiselijke omgeving moet je zo "gezond" mogelijk houden. Er zijn verschillende manieren en producten die ons kunnen helpen om ziektekiemen en bacteriën niet te verspreiden, maar er is iets waar we heel weinig aan kunnen doen.

We hebben er elke dag mee te maken, "van aangezicht tot aangezicht", het is namelijk aanwezig op ons gezicht.

via Flipboard

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Dit werd onthuld door een dermatoloog uit Colorado, Verenigde Staten, Dr. Scott Walter. We hebben het over enkele specifieke mijten, bekend als Demodex mijten die letterlijk op onze huid leven.

"Deze wezentjes zijn te vergelijken met teken en spinnen, alsof het hun verre verwanten zijn", aldus de specialist.

Het meest schokkende is dat het een beetje lijkt alsof ze zich voeden met onze huid en zich precies op ons gezicht nestelen: hier “eten” ze en paren ze zelfs! Het lijkt misschien absurd en walgelijk, maar in werkelijkheid is het een volkomen natuurlijk proces dat elk mens verenigt. Hun aanwezigheid kan in sommige gevallen echter een niet te onderschatten probleem worden. Laten we eens kijken waar het over gaat.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Demodex voeden zich om precies te zijn met talg, oftewel een vette "stof" die wordt geproduceerd door sommige van onze klieren met als doel de huid zacht te houden, een "beschermlaag" die het kan beschermen tegen sommige externe invloeden. Maar dit niet alleen.

In feite leggen ze hun eieren precies tussen de poriën in de huid van het gezicht en daarmee geven ze leven aan een non-stop "generatiewisseling". Het is dus onmogelijk om er vanaf te komen. Het goede nieuws?

Er zijn verschillende soorten en zelfs degenen die alleen en uitsluitend mannen treffen, zijn volkomen onschadelijk. In ieder geval in de meeste gevallen: het is mogelijk om door Demodex folliculitis te worden getroffen en er zijn duidelijke tekenen die deze "verandering" onthullen.

Austin Whittall/wikimedia

Austin Whittall/wikimedia

Demodex folliculitis treedt op wanneer het aantal van deze mijten exponentieel groeit, waardoor de "normale" hoeveelheid waarmee ons lichaam gewend is te "leven" wordt overschreden en de belangrijkste oorzaak lijkt een storing van het immuunsysteem te zijn.

Het gebeurt meestal van nacht tot dag, en dit houdt in dat je wakker wordt met een ongewoon “gevlekt” deel van het gezicht, zoals een roodachtige uitslag.

Volgens de Cleveland Clinic kun je, als je deze specifieke folliculitis hebt, een of meer van de volgende symptomen ervaren: een branderig gevoel op je gezicht, jeuk, puistjes met witte stippen, roodheid, het gevoel alsof je huid "schilferig en ruw" is, eczeem, overgevoelige huid, een vreemde "witachtige glans" op de ogen en wimpers die kan leiden tot "verminderd zicht", irritatie en jeuk aan de ogen, verdikte oogleden en zelfs uitvallende wimpers.

In deze gevallen hoef je alleen maar contact op te nemen met je vertrouwde arts voor advies over de meest geschikte behandeling, die meestal bestaat uit het regelmatig wassen van het gezicht met speciale producten die zijn bedacht om de aanwezigheid van overtollige mijten te elimineren.

Advertisement