De oproep van een 23-jarige man: "Ik heb een beenmergtransplantatie nodig, je zou mijn leven kunnen redden"

Janine image
door Janine

09 Juni 2023

De oproep van een 23-jarige man: "Ik heb een beenmergtransplantatie nodig, je zou mijn leven kunnen redden"
Advertisement

Jong en sterk zijn betekent dat je je hele leven voor je hebt, in staat bent om langetermijnbeslissingen te nemen, je je kunt "veroorloven" om fouten te maken, op je schreden terug te keren, volwassen te worden en te begrijpen wat voor soort persoon je bent of zou willen worden. Dit gebeurt tenminste in de meeste gevallen wanneer het leven "lineair" verloopt en zonder bijzondere hindernissen.

Helaas is dit niet het geval voor een jonge man die werd getroffen door een zeldzame fulminante ziekte. Maar er is hoop voor hem, en ieder van ons zou de held kunnen worden die hij dringend nodig heeft.

via Today

Advertisement

Laten we het hebben over Marco Zabeo, 23 jaar oud, een Italiaanse man wiens leven op zijn zachtst gezegd volledig op zijn kop is gezet door vreselijk nieuws.

Nadat er totaal afwijkende symptomen bij een man van zo'n jonge leeftijd waren gevonden, onderging Marco verschillende onderzoeken die een verschrikkelijke waarheid aan het licht brachten: hij lijdt aan acute lymfatische leukemie.

Helaas heeft de ziekte waaraan hij lijdt zijn immuunafweer drastisch verlaagd, waardoor hij effectief wordt blootgesteld aan tal van risico's voor zijn gezondheid. Hiervoor moest hij 39 dagen en in totale isolatie in het ziekenhuis verblijven: "Ik voelde me 'gevangen' tussen drie muren en een raam. Ik begon de buitenwereld te vrezen voor de mogelijkheid mezelf verder te verzwakken door er mezelf aan bloot te stellen. Maar ik heb echt al mijn dierbaren gemist", bekende de man.

Maar er is iets dat kan worden gedaan, iets dat we allemaal kunnen doen.

Advertisement

De man heeft namelijk een beenmergtransplantatie nodig: “typeer jezelf alsjeblieft: ik heb een beenmergdonor nodig, het kost je niets en je kunt mijn leven redden", dit is Marco's verzoek waarmee hij iedereen die er zin in heeft aanspoort om te kijken of hij een geschikte donor voor hem zou kunnen zijn. Het is in Nederland mogelijk om donateur te worden bij Matchis. 

Marco begon met chemotherapie en verklaarde dat hij niets meer als vanzelfsprekend beschouwt: "de geuren, de mogelijkheid van een wandeling, de warmte van menselijk contact, nu waardeer ik alles meer, ik realiseer me hoe belangrijk het leven is".

Hij is zich ervan bewust dat hij, zodra hij klaar is met zijn therapie, een beenmergtransplantatie zal moeten ondergaan. De kans op het vinden van een geschikte donor is echter ongeveer één op de 100.000 en dat is precies waarom hij de oproep heeft gelanceerd in de hoop dat zoveel mogelijk mensen contact opnemen met de stichting voor beenmergdonaties.

"Ik zou graag willen dat er meer bewustzijn komt en een groter besef van ziekten zoals degene die me trof: in deze gevallen hangt het voortbestaan ​​​​van mensen die door dergelijke zeldzame ziekten worden getroffen niet alleen sterk af van de ontvangen behandelingen, maar ook van de solidariteit van de mensen", vertelde Marco. We hopen dat velen zich zullen mobiliseren om hem te helpen en we wensen hem het allerbeste.

Advertisement