Hij sterft na het eten van rauwe oesters, jaarlijks worden honderden mensen besmet

Janine image
door Janine

08 Juli 2023

Hij sterft na het eten van rauwe oesters, jaarlijks worden honderden mensen besmet
Advertisement

Onder de verschillende geneugten die de mens altijd hebben tevredengesteld, is er die van eten, maar niet louter om gevoed te worden. Sommige maaltijden zijn een ware harmonie van smaken en aroma's, die het gehemelte verrukken door al onze zintuigen te bevredigen. Maar dit verhaal verwijst niet naar de culinaire kunst, maar wil eerder de ernstige gevolgen delen die kunnen voortvloeien uit een gebrek aan aandacht bij het omgaan met bepaald voedsel.

Dit zijn met name die "rauwe" voedingsmiddelen op basis van vis die een bacterie kunnen bevatten die buitengewoon schadelijk is voor onze gezondheid. In sommige gevallen kan het fataal zijn. Laten we eens kijken waar we meer aandacht aan zouden moeten besteden.

via Nationalpost

Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

Een 54-jarige man is slechts een van de vele slachtoffers van deze verraderlijke bacterie. We hebben het over Vibrio vulnificus, vooral aanwezig in rauwe vis en vooral in schaaldieren die maar weinig gekookt of rauw zijn. Intoxicatie door deze bacterie moet snel worden behandeld en met tamelijk “heftige" therapieën als je geen grote risico's wilt nemen.

Helaas heeft de man in dit verhaal het niet gered: na een maaltijd van rauwe oesters raakte hij besmet en overleed uiteindelijk. Zijn identiteit is niet openbaar gemaakt, we weten alleen dat hij een persoon uit Missouri, VS was, die de delicatesse, die hem later fataal bleek te zijn, zou hebben gekocht in de winkel "The Fruit Stand & Seafood".

Maar wat waren de gevolgen voor de eigenaren van de winkel? En wat zijn de nodige voorzorgsmaatregelen om kritieke situaties te voorkomen?

Advertisement
PIXNIO

PIXNIO

De gezondheidsafdeling van St. Louis County heeft een waarschuwing afgegeven in een poging iedereen te waarschuwen die mogelijk hetzelfde voedsel in die winkel heeft gekocht. Maar ze konden niets anders doen met betrekking tot de eigenaren: "het is onmogelijk om vast te stellen of de etenswaren al besmet waren bij aankomst in de winkel", verklaarde de afdeling zelf.

Er zijn heel veel mensen die infecties oplopen door de eerder genoemde rauwe voeding, maar slechts weinigen leiden tot situaties waarin mensen het leven laten. Dit betekent niet dat we onze aandacht moeten laten verslappen. Voor preventieve doeleinden, meldt de Centers for Disease Control and Prevention, zou het altijd raadzaam zijn om bijzondere aandacht te besteden aan rauwe schelpdieren en in ieder geval te proberen je handen te wassen nadat je er direct mee in aanraking bent gekomen. Maar dat is nog niet alles.

Aangezien de bacterie zich voornamelijk verspreidt in brak water en bij een milde temperatuur, wordt het sterk afgeraden om je onder te dompelen in dergelijk water met nog niet volledig genezen wonden. In ieder geval blijft het eten van heerlijk voedsel een voorrecht en een plezier, maar deze fundamentele regels moeten worden nageleefd zodat niets... "onverteerbaar" blijft.

Advertisement