Wil je een koel huis zonder de airco te gebruiken? We onthullen enkele trucs om geld te besparen

Janine image
door Janine

18 Juli 2023

Wil je een koel huis zonder de airco te gebruiken? We onthullen enkele trucs om geld te besparen
Advertisement

De hittegolven blijven komen en stellen ons op de proef. Met de hoge temperaturen van de laatste tijd is het normaal om ventilatoren en airconditioners aan te zetten om wat verkoeling te zoeken. Hoewel ze de kamers koel kunnen houden, hebben deze apparaten echter ook aanzienlijke kosten en verbruiken ze veel elektriciteit.

Gelukkig zijn er enkele trucjes om huizen en kantoren koel te houden zonder dat je per se een beroep hoeft te doen op de airconditioning: hier zijn er een paar.

via The Sun

Advertisement
Jeremy Atkinson/Flikr - Not the Actual Photo

Jeremy Atkinson/Flikr - Not the Actual Photo

Een geheim is om de luchtstromen in ons voordeel uit te buiten. Als het huis aan alle kanten goed te luchten is, kunnen we profiteren van deze luchtstroom, die niet alleen gratis is, maar ook beter dan welke airconditioner dan ook. De enige voorzorgsmaatregel: denk er altijd aan om een deurstopper neer te zetten. Door 's nachts de ramen wijd open te zetten, is het ook gemakkelijk om kamers zoals slaapkamers af te koelen.

Om te voorkomen dat er naast de nachtlucht ook verschillende soorten insecten het huis binnendringen, is het in ieder geval aan te raden om horren te plaatsen. 's Nachts moeten we altijd de deuren van kleerkasten en kasten in de slaapkamer, keuken en woonkamer openen. Deze accumuleren in feite een grote hoeveelheid warmte die vervolgens door het hele huis wordt verspreid. Een truc is om de uiteinden van de gordijnen onder te dompelen in een bak met koud water en de ramen open te laten. Om te voorkomen dat de zonnestralen tijdens de heetste uren het huis binnendringen, is het raadzaam om lichtgekleurde gordijnen te gebruiken.

Advertisement
Guardachevideo

Guardachevideo

Tot slot volgen hier enkele tips om hetzelfde effect te krijgen als airconditioning met een heel simpele kom, zonder noodzakelijkerwijs geld uit te geven voor iets geavanceerds.

Vul de kom met water, voeg een paar ijsblokjes toe - met een fles bevroren water - en plaats deze voor de ventilator. Dit blaast koude lucht door het huis en houdt je koel. Als alternatief kun je een fles met water vullen, invriezen en dan je voeten erop zetten terwijl je zit, het zal je opfrissen.

Wat vind jij van deze trucjes? Ga je er één uitproberen?

Advertisement