Hoe Gebruik Je Het Uiteinde Van Een Rolmaat? Wij Hebben Alle Geheimen Onthuld - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hoe Gebruik Je Het Uiteinde Van Een…
Is De Was Doen Een Nachtmerrie? Met Deze 7 Trucs Breng Je Structuur Aan En Bespaar Je Energie Bouw Een Huis Binnen Enkele Uren, Deze Innovatieve Bakstenen Waarmee Je Dat Doet Bestaan Al!

Hoe Gebruik Je Het Uiteinde Van Een Rolmaat? Wij Hebben Alle Geheimen Onthuld

Door Skip Tromp de Haas
16.069
Advertisement

"Waar is die kleine inkeping toch voor?" heb je je misschien wel afgevraagd toen je naar het uiteinde van een gewone rolmaat of doorsnee meetlint zat te kijken. Wat is de functie van het L-vormige haakje en wat kan je er allemaal mee?

Ontdek alle handigheidjes van de rolmaat waar je zelf nooit aan had gedacht met deze fotoreeks en instructievideo!

Allereerst moetje kijken naar het uiteinde dat uit de plastic of metalen behuizing komt. Aan dit uiteinde zit een metalen punt die gebogen is in een L-vorm, ook wel het lipje genoemd. Dus, er zit hier altijd een ovaal gat in (zoals je kunt zien op het plaatje) dat een heel precies gebruiksdoel heeft...

...met behulp van dit gaatje kan je de rolmaat ophangen aan een spijkerkop of schroef, zo voorkom je dat de rolmaat zich verschuift en je opmeting voor niets is.

Advertisement

Een ander klein truukje dat je kunt toepassen is het gebruiken van het zigzagstukje van het lipje. Als je dingen aan het opmeten bent op gelamineerd hout of iets soortgelijks, kan je een inkeping maken om aan te geven wat je gemeten hebt of markeringen maken van plaatsen waar je wilt beginnen met werken, met behulp van het zaagje in het hout zodat je die plaatsen duidelijk kunt zien.

Een ander ding dat je ook niet moet vergeten, is zeker het nut van het lipje niet alleen voor specifieke dingen, maar ook in z'n geheel zoals de mogelijkheid om de rolmaat te verankeren aan planken of iets dergelijks om tot een precieze meting te kunnen komen, zonder dat iemand anders het uiteinde hoeft vast te houden. Is het jullie ook niet opgevallen dat de eerste centimeter korter is dan de rest?

Dit komt omdat er bij de eerste centimeter rekening moet worden gehouden met de dikte van het lipje om op de centimeter precies uit te komen. Om diezelfde reden zit het lipje een beetje los. Als we het bijvoorbeeld aan een hoek haken, zal het zich oprekken tot 1 centimeter zonder de dikte van het metaal mee te rekenen.

Je moet niet denken dat het meetlint het enige nuttige is, ook de behuizing is handig bij het precies meten van dingen. Als je de rand goed bekijkt zie je dat daar ook een meetgedeelte zit. Het geeft aan hoe lang de behuizing zelf is, deze lengte kan worden opgeteld bij het lint. Ook helpt het meetgedeelte om ook in de hoeken tot een precieze meting te komen.

Bekijk nu in de praktijk hoe deze 4 trucs werken in de video die we voor jullie hebben.  

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt