Lukt het je niet om 's nachts lekker te slapen? Houd je dan aan deze regels voor een heerlijke nachtrust

door Skip

03 September 2023

Lukt het je niet om 's nachts lekker te slapen? Houd je dan aan deze regels voor een heerlijke nachtrust
Advertisement

Slapen is van de mooiste dingen die je als mens kan doen. Je kan weer uitgerust de wereld in, het laadt je op en kan je door te slapen weer aan een nieuwe beginnen op volle snelheid. Het is wel jammer dat een goede nachtrust voor sommige mensen lang niet zo vanzelfsprekend is en dat slapeloosheid, met alles wat bij deze stoornis hoort, nooit ver weg is. Piekeren, angsten voelen en gespannen zijn; dit zijn slechts enkele dingen waar je mee te maken kan krijgen wanneer 's nachts wakker blijft.

Wat moet je doen om dit alles te stoppen en dat je lijf en geest rust kan geven zoals het hoort? Er zijn enkele simpele strategie├źn die je kunt implementeren voor een heerlijke boerennacht. We gaan eens kijken wat je dan precies moet doen.

via Sleep Foundation

Advertisement

Lukt het niet om 's nachts te slapen? Wat je hiertegen kan doen

Lukt het niet om 's nachts te slapen? Wat je hiertegen kan doen

Pexels

Dat het niet lukt om goed te slapen is toch wel een van de vervelendste dingen in het leven. Je ligt in bed maar je ligt met je ogen wijdopen, je bent aan het woelen en vindt die lekkere houding maar niet. Je blijft kijken naar de wekker en telt de uren af totdat het moment komt dat die afgaat. Je denkt aan de negatieve dingen die er zijn in het leven. Dit zijn allemaal gedachtes en handelingen die echt niet helpen. Door nachten op deze manier door te brengen raak je alleen nog maar meer uitgeput en draagt het bij aan je psychische en lichamelijke onrust. Wat kan je dan doen om zo te slapen dat je echt uitrust?

Als het probleem heel veel nachten aan blijft houden dan is het advies om naar de dokter te gaan. Hij kan met jou samen uitzoeken wat het probleem is en het samen met jou oplossen. Maar als je echter heel af en toe slecht slaapt wil je dat natuurlijk ook niet hebben. Je kan je dan aan eenvoudige regels houden.

Advertisement

Regels voor een heilzame nachtrust

Regels voor een heilzame nachtrust

Pexels

Om zo goed mogelijk te slapen moeten je lijf en je hoofd in een volledig ontspannen toestand geraken en moet je dit proces een beetje op weg helpen. Het eerste wat zinvol is om minstens een halfuur voordat het licht uitgaat niet meer naar smartphoneschermen te kijken. Hierdoor krijgen je hersenen informatie te verwerken en is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid.

Ook is het belangrijk dat je niet met een volle maag naar bed gaat. De laatste maaltijd dient 2 uur voor het slapengaan gegeten te worden. Zo heb je geen zwaar gevoel in je lijf en heeft het alle tijd om het eten te verteren. Hetzelfde geldt voor alcohol. Dat je een beetje suf bent lijkt misschien een goed slaapmutsje. Door teveel te drinken doe je je ogen wel gelijk dicht maar slaap je helemaal niet rustig. Beter dus om dit niet te doen.

Als het niet lukt om te slapen, probeer dan deze tips

Als het niet lukt om te slapen, probeer dan deze tips

Alyssa L. Miller/Flickr - Not the actual photo

Wanneer je besluit naar bed te gaan, begin je dan hierop voor te bereiden. Laat je kamer doorluchten zodat deze ideaal op temperatuur is; het moet niet te koud maar ook niet te warm zijn. Matras en kussens dienen comfortabel te zijn en moeten ook de lichten geleidelijk aan minder fel gaan branden totdat je ze uit gaat doen. Als je nog meer wilt ontspannen kan je spierontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen doen. Je zal een verschil gaan merken.

En als dat nog niet voldoende helpt kan je wat luchtigs lezen of iets doen wat niet al te veel inspanning vergt zoals bijvoorbeeld strijken, een hele ontspannende oefening. Drink iets warms, wellicht melk met honing. En als het gaat spoken in je hoofd, leg dan iets van een pen en een schriftje naast je bed zodat je al je negatieve gedachten op kan schrijven, dan is het uit je hoofd en op papier en krijgt je geest het idee bevrijd te zijn.

Iets heel belangrijks:als het niet lukt om de slaap te vatten, blijf dan niet te lang in bed liggen. Je brein neemt alles in zich op en kan je bed namelijk gaan associëren met een plek waar je niet tot rust komt, maar juist bezig bent. Ga uit bed en ga naar een andere kamer in huis. Pas wanneer je zover bent ga je weer naar bed om je te laten overvallen door slaap.

Hoe is jouw nachtrust? Heb je ooit een van deze dingen al eens geprobeerd toen het 's nachts maar niet wilde lukken?

Advertisement