Mensen lijken meer van honden dan van mensen te houden: dat bevestigt een studie

Janine image
door Janine

23 Oktober 2018

Mensen lijken meer van honden dan van mensen te houden: dat bevestigt een studie
Advertisement

Wanneer een hond ons leven binnenkomt, ook al is het voor een korte tijd, blijven ze daar meestal. Hoeveel mensen heb je niet horen zeggen "een hond in mijn huis... nooit!", en  ze vervolgens korte tijd later een pup hebben die in de woonkamer met hun kinderen spelen? Helaas kan niemand weerstand bieden aan de onderdompeling van vreugde, vitaliteit en liefde die een pup weet te geven, en wanneer je eraan gehecht raakt, behandel je hem als een lid van het gezin.

Op dit laatste aspect wilden de sociologen en antropologen van de Northeastern University en de University of Colorado een leuk onderzoek uitvoeren, in een poging om te begrijpen in welke mate de aanbidding van mensen tegenover hun hondenvrienden is.

via businessinsider.com

Advertisement
Max Pixel

Max Pixel

De 256 deelnemers werd gevraagd om hun gevoelens te uiten door te luisteren naar trieste verhalen - verzonnen - waarbij mannen en/of dieren betrokken waren. De resultaten waren echt ongelooflijk: de meeste mensen toonden meer empathie en emotionele betrokkenheid voor de verhalen waarin een hond leed dan een man.

Compassie en solidariteit namen toe naarmate de leeftijd van de hond afnam: de pups verzamelden maximale betrokkenheid, zelfs meer dan de kinderen. Volgens deskundigen komt dit doordat mensen honden beschouwen als weerloos en kwetsbaar en ze geneigd zijn hen te beschermen; als het om een man gaat, denken we onbewust altijd dat hij het wel alleen zal redden.

Advertisement
pxhere

pxhere

Bovendien, voegde trainer Russel Hartsein toe als commentaar op het onderzoek, bieden honden onvoorwaardelijke liefde, en daarom is de band anders dan die met onze medemensen. Het resultaat is dat veel mensen hun honden behandelen als ze hun kinderen behandelen - soms zelfs beter.

De conclusie is daarom dat de hond ECHT een lid van onze familie is en in onze harten een plaats inneemt die vergelijkbaar is met die van andere familieleden. Immers, een hond is gek op ons, blijft altijd dicht bij ons, ook al zijn we arm, hij beschermt ons en zal ons nooit verraden: kunnen we hetzelfde zeggen van onze medemensen?

Pixabay

Pixabay

Advertisement