Hou je van je hond alsof het je kind is? De wetenschap legt uit dat hier niets mis mee is - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hou je van je hond alsof het je kind…
5 kenmerken die van een Stier een geweldige vriend maken Als je altijd boos bent word je dikker en sneller oud

Hou je van je hond alsof het je kind is? De wetenschap legt uit dat hier niets mis mee is

Door Janine
40.405
Advertisement

Honden hebben een sterke aantrekkingskracht op mensen, die bijna niemand kan weerstaan. Als we een puppy op straat tegenkomen, kunnen we de verleiding om hem te aaien bijna niet weerstaan, alsof we door een innerlijke kracht worden gedwongen.

Voor degenen die een hond hebben, wordt deze band vaak zo sterk dat hij onvervangbaar is en vergelijkbaar is met de band die hij of zij heeft met de kinderen. Welnu, als dit alles overdreven lijkt, legt de wetenschap uit dat dat niet zo is. En de reden ligt in de chemie van onze hersenen.

Een onderzoek, uitgevoerd door het Departement Dierwetenschappen aan de Universiteit van Azabu in Japan, analyseerde de effecten op de hersenen die voortkomen uit de relatie tussen mens en hond. Ze analyseerden in het bijzonder de productie van oxytocine, een bepaald hormoon dat een sleutelrol speelt in het definiëren van sociale relaties tussen mensen.

Dit hormoon is in het bijzonder verantwoordelijk voor het creëren van het gevoel van bescherming en onvoorwaardelijke liefde dat een ouder voelt voor een kind, en wordt gestimuleerd wanneer de twee in elkaars ogen kijken.

De onderzoekers ontdekten dat de productie van hetzelfde hormoon ook toeneemt wanneer een mens in de ogen van zijn hond kijkt. Dit gebeurt ook in de hersenen van de hond zelf.

Op chemisch niveau lijkt dat gevoel van liefde en bescherming jegens onze trouwe viervoeter dan ook volkomen gerechtvaardigd. Volgens de onderzoekers lijken honden, in de eeuwen na de domesticatie, te hebben "geleerd" om een deel van de aandacht die we aan onze kinderen geven op zichzelf af te leiden. We kunnen dit zien aan de hand van de houding die ze hebben: als we een hond bijvoorbeeld een onmogelijke taak geven, zal hij instinctief naar zijn baasje met een vragende blik kijken, net zoals een kind bij een ouder zou doen.

De volgende keer dat je met je hond praat en iemand opmerkt dat je overdrijft, heb je er een plausibele verklaring voor!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt