Vriendelijkheid en empathie kunnen volgens deze neuropsycholoog goed zijn voor de gezondheid van onze hersenen

Janine image
door Janine

18 December 2018

Vriendelijkheid en empathie kunnen volgens deze neuropsycholoog goed zijn voor de gezondheid van onze hersenen
Advertisement

Richard Davidson, neuropsycholoog en onderzoeker in de affectieve neurowetenschappen aan de universiteit van Harvard, bestudeerde lange tijd de effecten van stemmingen zoals angst, stress en depressie op het menselijk brein. Om zijn academisch onderzoek te verdiepen, besloot hij in 1992 de universiteit te verlaten en naar India te vertrekken om meer te leren over meditatie en de gevolgen daarvan voor de hersenen.

via Center for Healthy Minds

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Tijdens zijn reis ontmoet hij en leert hij de Dalai Lama kennen, die hem een andere visie toont met betrekking tot de studie van de hersenen. In feite leert Davidson van de Tibetaanse monnik dat kalmte tot verschillende voordelen leidt, vooral op het gebied van persoonlijk welzijn. Door deze nieuwe inzichten in zijn vakgebied op te nemen, onderzoekt hij hoe positieve emoties, zoals vriendelijkheid, mededogen en empathie, de hersenstructuur in een paar uur kunnen veranderen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Gedurende zijn nieuwe onderzoek ontdekt hij dat medeleven en empathie worden geproduceerd door verschillende neurale netwerken, en dat sommige soorten gevoelens, zoals tederheid, op elke leeftijd kunnen worden onderwezen en lijden kunnen verlichten. Dit komt omdat deze neuronencircuits in beweging worden gezet, net als in het geval van stress, angst en depressie. In tegenstelling tot deze laatsten hebben onze hersenen echter alleen gunstige effecten. Bij kinderen helpt het bijvoorbeeld om een betere geestelijke en emotionele gezondheid te hebben en om een hogere concentratie in de studie te ontwikkelen.

Kat Bailey/af.mil

Kat Bailey/af.mil

Uit dit nieuwe onderzoek heeft de neuropsycholoog 4 basisprincipes getrokken voor een gezonder brein:

• 1. aandacht schenken aan onszelf en anderen;
• 2. voor anderen zorgen;
• 3. proberen contact te maken met anderen en met wat ons omringt;
• 4. je geest en je eigen gedachten openen, ons van onze vooroordelen bevrijden.

Om ze in de praktijk te brengen, betekent een beter en rustiger dagelijks leven leiden en, door anderen erbij te betrekken, een kettingmechanisme teweeg te brengen.

Advertisement