Volgens een onderzoek zou een man voor 7 extra uren schoonmaak per week voor zijn vrouw zorgen

Janine image
door Janine

23 December 2018

Volgens een onderzoek zou een man voor 7 extra uren schoonmaak per week voor zijn vrouw zorgen
Advertisement

Hoewel de tijden aan het veranderen zijn en het stereotype beeld van de "huisvrouwen" langzaamaan plaats maakt voor een rechtvaardiger verdeling van huishoudelijke verplichtingen, lijkt de rol van de vrouw in huishoudelijke klusjes nog lang niet vergelijkbaar met die van haar echtgenoot. In feite laten veel studies, waaronder een in het bijzonder van de University of Michigan, zien dat zelfs vandaag de dag, met dezelfde werkuren en hetzelfde salaris, vrouwen vaker schoonmaken en koken dan hun echtgenoten.

via Michigan News

Advertisement
Volgens een onderzoek zou een man voor 7 extra uren schoonmaak per week voor zijn vrouw zorgen - 1

Het grote onderzoek, die duizenden gegevens analyseerde die werden verzameld in de jaren zeventig tot het begin van 2000, probeerde de tendens in het huishouden te begrijpen. In het bijzonder vroeg men zich af: welke veranderingen vinden plaats in het leven van een man en een vrouw wanneer ze trouwen?

De gegevens lijken duidelijk: voor een getrouwde man betekent het gemiddeld 1 uur huishoudelijk werk per week besparen ten opzichte van toen hij single was (uiteraard toen hij alleen woonde, en niet bij zijn moeder); voor een vrouw betekent een huwelijk dat ze gemiddeld 7 uur langer moet schoonmaken dan toen ze alleen woonde. Met andere woorden: een man creëert voor de vrouw 7 uur huishoudelijk werk extra per week (schoonmaken of bereiden van maaltijden).

Dit verschil kan met de komst van de kinderen alleen maar erger worden: een moeder met drie of meer kinderen, doet 28 uur per week over het huishouden, tegen de 10 uur van haar man.

Advertisement
Volgens een onderzoek zou een man voor 7 extra uren schoonmaak per week voor zijn vrouw zorgen - 2

De positieve kanttekening is echter dat geleerden een geleidelijke verandering hebben ontdekt gedurende de lange periode die in aanmerking werd genomen. Deze resultaten zijn in feite een gemiddelde verkregen uit de gegevens van de gehele geanalyseerde periode. Als we het venster verkleinen tot het laatste decennium van de jaren 1990, zouden we waarschijnlijk een beter beeld hebben.

Door een toenemend aantal vrouwen dat terecht besluit hun dromen en ambities na te streven, en daarom gericht zijn op hun loopbaan, is er de afgelopen jaren een meer evenwichtige herverdeling geweest.

Hoewel we nog lang geen gelijkheid hebben bereikt, betekent het tegenwoordig niet dat een getrouwde man minder hoeft te doen dan wanneer hij single was. Hierover is onder meer een ander merkwaardig feit naar voren gekomen: het lijkt erop dat mannen die later trouwen degenen zijn die meer aan het huishouden doen. Waarschijnlijk omdat ze, na jarenlang de was te hebben gedaan en voor zichzelf hebben gekookt, deze (goede) gewoonten ook na het huwelijk behouden.

Volgens een onderzoek zou een man voor 7 extra uren schoonmaak per week voor zijn vrouw zorgen - 3

Kortom, ook al lijkt de algemene trend een balans te vinden tussen de rolverdeling, zijn we nog steeds ver weg. Om verschillende redenen (cultureel, sociaal en werk) lijken vrouwen veel meer huishoudelijk werk te hebben dan hun echtgenoten. Toch lijkt het niet zo moeilijk om een was te doen of het avondeten klaar te maken...

Advertisement