Je moeder deed er goed aan je te zeggen dat je moest opruimen: een ordelijke omgeving kan je leven verbeteren

Janine

02 Maart 2019

Je moeder deed er goed aan je te zeggen dat je moest opruimen: een ordelijke omgeving kan je leven verbeteren
Advertisement

Generaties tieners en jongeren van gisteren en vandaag hebben jarenlang gehoord dat hun moeder riep om hun kamer op te ruimen, terwijl ze verveeld dachten dat het een onnodige fixatie was. Maar nu heeft de wetenschap een belangrijke ontdekking gedaan: je moeder had gelijk.

Een onderzoek toonde aan dat het schoon en netjes houden van de kamer samenhangt met een gezondere levensstijl, het verminderen van stress of het ontwikkelen van depressieve gedachten en gevoelens.

via psychologytoday.com

Advertisement
Tobin/Flickr

Tobin/Flickr

Toen we jong waren leek het een onrecht of een bepaald standpunt, maar het leren hoe je je kamer netjes kunt houden, bepaalt veel voordelen in het volwassen leven.

Een van de voordelen van het onderzoek is de grotere neiging om de juiste eetgewoonten te kiezen. Het werd ontdekt door twee verschillende groepen in een opgeruimde en rommelige ruimte te plaatsen. BAan beide groepen werd gevraagd om op een instinctieve manier tussen twee soorten snacks te kiezen, tussen een appel en een chocoladereep. Op deze manier werd opgemerkt dat mensen in de rommelige kamer eerder voor de reep kozen, terwijl in de andere kamer bijna alle deelnemers naar de appel wezen.

Hetzelfde experiment herhaalde zich om het gevoel van "vrijgevigheid" te evalueren en de twee groepen te vragen geld te doneren aan een goed doel. Wederom heeft chaos mensen beïnvloed door ze beslist "gieriger" te maken, terwijl de orde het gevoel van altruïsme heeft gestimuleerd.

Dus wat is de conclusie? Is het beter om netjes, genereus en gezond of juist rommelig maar briljant en creatief te zijn? De wetenschap bevestigt zonder enige twijfel dat... we een middenweg moeten zien te vinden.

angi231700/Flickr

angi231700/Flickr

In de praktijk bestaat er geen onfeilbare en geldige regel voor iedereen, maar we kunnen profiteren van het effect dat de omgeving heeft op onze psychofysieke toestand. Een goed compromis kan zijn om op te ruimen wanneer je er voldoende tijd voor hebt, zodat je je helderder, gezonder en efficiënter voelt.

Wanneer de buitensporige strengheid ons onderdrukt doet voelen en onze stijl en onze persoonlijkheid gevangen zet, is het tijd om het bed onopgemaakt achter te laten, wat lades open te laten en kleding neer te gooien waar het uitkomt.

Als je op dit moment de telefoon hoort rinkelen, betekent dit dat je moeder het artikel heeft gelezen en je belt om je te zeggen: "Ik zei het toch"!

Advertisement