9 voedingsmiddelen die je beter laten voelen omdat ze serotonine en dopamine verhogen

Janine image
door Janine

03 Maart 2019

9 voedingsmiddelen die je beter laten voelen omdat ze serotonine en dopamine verhogen
Advertisement

Dopamine en serotonine zijn, samen met oxytocine en endorine, chemische stoffen die van nature door het menselijk lichaam worden geproduceerd en die het "gelukskwartet" worden genoemd. Dit zijn moleculen die zowel alleen als in combinatie invloed hebben op de stemming, de kwaliteit van de rust, de beleving van welzijn en psychofysische energie.

Met betrekking tot dopamine en serotonine zijn er verschillende voedingsmiddelen die, indien geconsumeerd, de toename van het organisme kunnen bevorderen, hier zijn er enkele.

Lee McCoy/Flickr

Lee McCoy/Flickr

Chocola. Vooral pure chocola geeft energie en een goed humeur, is een natuurlijke pijnstiller en is rijk aan theobromine, een stimulerende stof die lijkt op cafeïne.

Banaan. Het bevat vitamine B6, K, A en C, is rijk aan fructose en vezels, zorgt voor een goede energievoorziening en helpt depressieve toestanden te verlichten.

Eieren. Eiwitrijk voedsel bij uitstek, is ook rijk aan vitamine B6, en ondanks wat velen denken, is het nuttig voor de inname van HDL dat goed cholesterol is, het is wel belangrijk om ze met mate te consumeren.

Zonnebloempitten. Bron van magnesium en antioxidanten, heeft gezonde eigenschappen.

Haver. Het bevat eiwitten en essentiële aminozuren zoals lysine, methionine, fenylalanine, leucine en isoleucine, bevordert de productie van tryptofaan en is een natuurlijk energetisch middel. Het maakt deel uit van de zogenaamde "intelligente koolhydraten", met een kalmerend effect op de hersenen.

Zalm. Vis dat rijk is aan vitamines van groep B en Omega-3, met voordelen voor concentratie en geheugen.

Kikkererwten. Een van de oudste voedingsmiddelen, gewaardeerd vanwege de vele gezondheids-, energie- en stemmingseigenschappen.

Peper. Een schat aan antioxidanten, stimuleert endorfines en welzijn.

Ananas. Het wordt vaak geconsumeerd in diëten omdat ze worden verondersteld bij te dragen aan de "vetverbranding", maar ze hebben vooral ontstekingsremmende, diuretische en ontgiftende eigenschappen. Ze zijn rijk aan kalium, magnesium, koper, foliumzuur, jodium en vitamine C en produceren essentiële melatonine voor een goede nachtrust.

Advertisement
pixabay

pixabay

Samenvattend, is het geheim om zoveel mogelijk van al deze voedingsmiddelen en vele andere te profiteren, om ze regelmatig te introduceren in een uitgebalanceerd dieet, ook door een juiste levensstijl die motorische activiteiten omvat te volgen.

Op deze manier kunnen niet alleen de kostbare natuurlijke eigenschappen van elk product worden benut, maar ook de juiste balans tussen de verschillende stoffen die ons fysieke en mentale welzijn bepalen bevorderen. Ten slotte kan het belang van het plezier van lekker eten niet worden genegeerd, omdat het een essentieel onderdeel is om geluk en een gevoel van voldoening te stimuleren.

Advertisement