Vaders van dochters: een prachtige rol die nooit ophoudt te bestaan

door Janine

24 Maart 2019

Vaders van dochters: een prachtige rol die nooit ophoudt te bestaan
Advertisement

Als we het over het ouderschap hebben, is de aandacht vaak gericht op de moeder, omdat de meeste taken in het opvoeden van kinderen aan hen zijn toevertrouwd. Daarmee bedoelen we echter niet dat vaders geen belangrijke rol hebben, vooral als het gaat om het grootbrengen van dochters. Het is een soort relatie van grote emotionele diepgang, van een band die de mannelijke en vrouwelijke werelden verbindt en voor wederzijds begrip zorgt.

via psychcentral.com

Advertisement
 Giu Vicente/Unsplash

Giu Vicente/Unsplash

Een dochter is de prinses van de vader, een schat die bewaakt en beschermd moet worden, een geschenk van onschatbare waarde dankzij welke men voelt elke dag gezegend te zijn. Als bij een zoon op een bepaald moment in het leven dynamieken van rivaliteit en confrontatie zullen ontstaan, dat gebeurt niet met een dochter. Wanneer zoons opgroeien, gaat hun vermogen om zich te laten gaan en te communiceren zonder schaamte verloren.

Met een dochter blijf je hangen bij het spel en het gebruikelijke vertrouwen. Voor een meisje is haar vader de prins, het ideaal van een man om aan haar zijde te staan, de vriendelijke reus die paardje reed toen ze klein was of die bij zonsopgang opstond om haar in de disco als tiener op te halen.

Deze brug tussen het universum van mannen en vrouwen verrijkt allebei, dat wil zeggen, het maakt een man completer, en de dochter meer volwassen en bewuster. Deze grenzeloze en zeldzame liefde is gegrift in de herinnering van vader en dochter in de vele gedeelde momenten, tussen ruzies en plezier. Er is geen mooiere en gecompliceerde taak, er is geen beroep die meer lonend en moeilijker is dan die van een vader die zijn kleine meisje helpt een vrouw te worden.

Advertisement
Limor Zellermayer/Unsplash

Limor Zellermayer/Unsplash

Om al deze redenen en nog vele anderen moet een vader aanwezig zijn in het leven van zijn dochter, om haar te helpen en te ondersteunen, altijd aan haar zijde te staan. Elk naar moment zal voorbijgaan en elk gelukkig moment zal onvergetelijk worden dankzij deze roestvaste en eeuwige alliantie. De nieuwe generaties vaders kunnen meer en beter communiceren met hun dochters, ze weten hoe ze hen moeten leren om sterk, zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Ze kunnen hen vertellen dat ze niet langer de leeftijd hebben om paardje te rijden, maar dat ze ook alleen in het zadel kunnen blijven, op zoek naar een waardige man die weet hoe hij aan haar zijde moet staan, met respect en met liefde.

Advertisement