De medewerker van Alzheimer vergeet hoe ze haar werk moet doen: het bedrijf creëert nieuwe taken alleen om haar te behouden

Janine image
door Janine

05 April 2019

De medewerker van Alzheimer vergeet hoe ze haar werk moet doen: het bedrijf creëert nieuwe taken alleen om haar te behouden
Advertisement

De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve aandoening waarvan het meest voorkomende vroege symptoom de moeilijkheid is om recente gebeurtenissen te onthouden. Het is een bijzonder verraderlijke ziekte, zowel voor de diagnose, die moeilijk met zekerheid en snelheid te stellen is, als voor het verloop.

Hoewel deze laatste in feite varieert van persoon tot persoon, maakt over het algemeen desoriëntatie, een plotselinge verandering in gemoedstoestand, het onvermogen om voor zichzelf en anderen te zorgen, evenals gedragsproblemen, dat het omgaan met patiënten een aanzienlijke taak is voor familieleden die er voor zorgen - omdat het moeilijk is om je voor te stellen dat iemand anders het doet.

Om deze reden is de manier waarop dit bedrijf voor de werkneemster met Alzheimer heeft gezorgd een zeldzaam voorbeeld dat anderen ook zou moeten inspireren.

Advertisement
Twitter

Twitter

Dit verhaal is bekend gemaakt door Doron Salomon, die vertelt hoe zijn moeder op de vroege leeftijd van vijftig jaar begon met het tonen van de eerste symptomen van Alzheimer. Tot dan toe had ze als accountant gewerkt en bewezen een betrouwbare werkneemster te zijn, geliefd en gerespecteerd door haar werkgevers.

Toen ze echter de diagnose begreep, gaf ze er de voorkeur aan van baan te veranderen en accepteerde ze een baan als "sorteerder" bij Sainsbury's, de op een na grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Haar nieuwe baan was het verwijderen van items uit de schappen afhankelijk van de bestellingen geplaatst door online klanten; een lichtere taak, die op dat moment op haar behoeften inspeelde - inclusief stressvermindering - en die de vrouw jarenlang probleemloos, enthousiast, kon blijven doen.

Twitter

Twitter

Tegen de leeftijd van zestig jaar verslechterde de situatie echter: ze kon haar taken niet meer vervullen zonder de constante hulp van haar collega's. Doron en zijn vader hielden de werkgevers van hun moeder op de hoogte van haar medische situatie en vreesden de dag dat ze haar zouden ontslaan.

Twitter

Twitter

Het verzorgen van een patiënt met de ziekte van Alzheimer is helemaal niet zo eenvoudig, legt Doron uit op Twitter:

"Alzheimer, voor degenen die het niet weten, is veel meer dan een geheugenverlies. Het heeft bijvoorbeeld impact op sociale vaardigheden, stemming, verhoogde desoriëntatie, overdrijving van emoties, agressiviteit, verhoogde vermoeidheid, het verlies van de spreekvaardigheid, het onvermogen om beslissingen te nemen, etc. etc."

Twitter

Twitter

Het bedrijf heeft echter niet alleen de moeder van Doron niet ontslagen, maar heeft ook geprobeerd om in haar behoeften te voorzien, haar te helpen telkens wanneer ze haar werk vergeten was, haar werktijden veranderden en haar collega's werden geinstrueerd hoe ze haar konden helpen, alles uiteraard in overleg met haar familie. Toen de vrouw niet meer in staat was om haar werk te doen, creëerde de winkel een nieuwe professionele rol speciaal voor haar.

"Sainsbury zag mijn moeder zodanig verslechteren dat ze elke dag, in het laatste jaar ongeveer, verward de winkel inliep, alsof ze er nooit eerder was geweest. Ze hielpen haar altijd, ze gingen boven en voorbij hun plichten, om ervoor te zorgen dat ze gelukkig was en zich gewaardeerd voelde", zegt Doron dankbaar.

Advertisement
Twitter

Twitter

Ondanks het enorme begrip van het bedrijf, werd, zes maanden nadat ze de nieuwe baan had aangenomen die speciaal voor haar was gecreëerd, haar Alzheimer erger, waardoor ze haar werk niet meer kon doen: de tijd was gekomen om te stoppen met werken. Ook bij deze gelegenheid zorgde Sainsbury ervoor dat het einde van de werkrelatie op een vloeiende en waardige manier plaatsvond.

Om het bedrijf te bedanken en zijn gedrag te prijzen, heeft Doron daarom besloten het verhaal van zijn moeder openbaar te maken, in de hoop dat anderen dit voorbeeld zullen volgen, hun werknemers waarderen en hen behandelen als mensen, niet alleen als middelen.

Advertisement