De 7 meest voorkomende oorzaken van gevoelloosheid in de handen, die niet onopgemerkt mogen blijven - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De 7 meest voorkomende oorzaken van…
De 7 Knoflook alcohol: hoe krijg je dit krachtige insecticide, ecologisch en goedkoop

De 7 meest voorkomende oorzaken van gevoelloosheid in de handen, die niet onopgemerkt mogen blijven

2.414
Advertisement

Het zal je vast weleens zijn gebeurd dat je een tintelend gevoel in je handen had, in een paar vingers of dat zich naar de palm uitstrekte. Het kan 's nachts gebeuren, waarschijnlijk als gevolg van een te lange ongemakkelijke houding, maar ook op elk moment van de dag. Je zult waarschijnlijk wel weten dat de tinteling het gevolg is van een tijdelijke verandering van de normale bloedstroom: maar als het vaak voorkomt, is het goed om de redenen achter dit onaangename gevoel te onderzoeken.

Hier zijn de 7 belangrijkste redenen waarom je handen slapen.

NB: het advies dat we je geven, kan NOOIT de mening van een arts of de farmacologische behandelingen die een arts kan voorschrijven voor een specifieke pathologie, vervangen.

  • 1. Carpaal tunnel syndroom: dit is een veel voorkomende aandoening bij mensen die herhaald werk met hun handen uitvoeren (muzikanten, programmeurs,...). Na verloop van tijd kunnen de pezen ontstoken raken en gevoelloosheid veroorzaken.
  • 2. Veneuze trombose: het komt voor wanneer een bloedstolsel de bloedstroom vertraagt en voorkomt dat zuurstof en andere voedingsstoffen de perifere ledematen correct bereiken.
  • 3. Bloedarmoede of diabetes: in het geval van ernstige of langdurige bloedarmoede of slecht gecompenseerde diabetes, zijn er problemen met de bloedsomloop (vooral mircocirculatie) die tintelingen en gevoelloosheid kunnen veroorzaken.
foto: pexels
  • 4. Beroerte: dit is de gevaarlijkste oorzaak van gevoelloosheid in de handen. Het is een symptoom dat alarmerend is als het in ernstige vorm optreedt of in combinatie met andere symptomen van een beroerte (plotselinge verwarring, asymmetrie van het gezicht, moeite met spreken of begrijpen).
  • 5. Brachiale plexus neuropathie: de plexus brachialis is het gebied van het ruggenmerg dat zich splitst in de individuele zenuwen van de arm. Laesies van verschillende soorten in de plexus kunnen leiden tot gevoelloosheid en pijn gelokaliseerd in de arm en/of schouder.
  • 6. Cervicale osteochondrose: het treedt op na compressie van een zenuw, wat op zijn beurt gevoelloosheid in de handen, moeite met coördinatie en hoofdpijn veroorzaakt.
  • 7. Multiple sclerose: in zeldzame gevallen wordt het tintelen in de handen geassocieerd met multiple sclerose, een ziekte die de verandering van de transmissie van zenuwimpulsen waarneemt.

Een tinteling in de handen, wanneer het niet eenvoudigweg te maken heeft met een ongemakkelijke houding, moet worden onderzocht: overleg met je arts over de juiste onderzoeken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt