Onze honden begrijpen wat we tegen hen zeggen: een verrassend onderzoek onthult het - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Onze honden begrijpen wat we tegen hen…
Een serveerster werd ontslagen omdat ze een maaltijd serveerde aan een leerling die niet genoeg geld had Dit zijn de typische kenmerken van een narcistische partner: beter om ze in gedachten te houden om fouten te voorkomen

Onze honden begrijpen wat we tegen hen zeggen: een verrassend onderzoek onthult het

Door Janine
2.988
Advertisement

Antropomorfisme is de neiging zich te gedragen met een zichtbare of onzichtbare realiteit, met levenloze voorwerpen of met dieren alsof iemand in de aanwezigheid van een ander persoon is. Het meest voorkomende voorbeeld is om contact te maken met je viervoetige vrienden, net alsof je in gezelschap van een persoon bent. Er zijn er die bijvoorbeeld met hen praten, stoom afblazen of hen in vertrouwen nemen, maar de wetenschap heeft aangetoond dat honden echt kunnen begrijpen wat hen wordt verteld.

via: AAAS

Veel hondeneigenaren hebben soms de gewoonte om over de gebaren van hun huisdieren te vertellen met dezelfde trots en betrokkenheid van een ouder die over zijn kind praat. Een van de meest voorkomende uitdrukkingen is bijvoorbeeld: "Wanneer ik tegen hem praat, heb ik de indruk dat hij alles begrijpt". Als we dergelijke dingen horen moeten we vaak glimlachen, maar vanaf nu zullen we deze uitspraken veel serieuzer moeten nemen. Een studie heeft namelijk empirisch bewezen dat de hersenen van honden precies reageren zoals het menselijk brein, gebaseerd op wat er wordt gezegd en de toon die wordt gebruikt.

Door magnetische resonantie werd de hersenactiviteit van honden geanalyseerd door verschillende woorden op verschillende manieren uit te spreken. Net als mensen gebruiken honden de linker hemisfeer om de betekenis van de termen te interpreteren en de rechterhelft om de houding te decoderen. Het was interessant op te merken dat er geen reactie was bij het uitspreken van niet-bestaande woorden of bekende uitdrukkingen met neutrale uitspraak. Er zijn andere diersoorten die de menselijke taal kunnen begrijpen, zoals apen of dolfijnen, maar wat waardevol is in de relatie tussen individuen en honden, is de intensiteit waarmee de verbinding tot stand is gebracht.

foto: Pixabay

Dieren hebben de gave zich te ontwikkelen en aan te passen door in wisselwerking te treden met mensen, hoewel niet iedereen zo'n sterke en duurzame band kan opbouwen als honden. De studie is zeker fascinerend maar heeft in essentie vastgesteld wat veel mensen al wisten: het belangrijkste aspect van het onderzoek is dat honden het begrijpen, want naast horen luisteren ze ook echt!

Vriendschap, genegenheid en loyaliteit zijn gevoelens en kwaliteiten die een hond heeft, omdat hij echt om de mensen om hem heen geeft en misschien is dit het belangrijkste, niet alleen dat zijn metgezel de woorden begrijpt, maar dat hij van degene die ze uitspreekt houdt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt