Familieleden kunnen wonden in de ziel veroorzaken die vervolgens moeilijk te genezen zijn - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Familieleden kunnen wonden in de ziel…
Hij koopt een verlovingsring, verstopt hem in een doosje McNuggets en doet een aanzoek Een overactief kind is niet per se problematisch, hij is vaak gewoon gelukkig: dat zeggen experts

Familieleden kunnen wonden in de ziel veroorzaken die vervolgens moeilijk te genezen zijn

Door Janine
28.643
Advertisement

In het leven is het onvermijdelijk dat we tot in onze ziel pijn worden gedaan door een situatie of iemand. Maar als kinderen leren we dat we op een bepaalde manier verdriet moeten overwinnen. Helaas is het soms erg moeilijk om weer op te staan nadat je pijn is gedaan, door iemand die heel dierbaar is, zoals een naast familielid. Zogenaamde familiewonden genezen langzamer dan verwacht, in het slechtste geval kunnen ze ons hele leven pijn blijven doen. De familie is de plaats waar we ons allemaal beschermd willen voelen, maar vaak is het juist hier dat we mensen ontmoeten die klaar staan om ons pijn te doen.

foto: pixabay

Discussies in het gezin veroorzaken altijd veel narigheid: een verkeerd woord uitgesproken door een familielid, door een persoon die we denken te kunnen vertrouwen, doet veel meer kwaad dan iets wat wordt gezegd door een vriend of een onbekende. Als kinderen een trauma ervaren, blijven ze er levenslang last van houden: het kost tijd om leed te overwinnen, maar om leed veroorzaakt door een familielid te overwinnen, kost veel, veel meer tijd.

Er is een onderzoek dat bewijst dat het in werkelijkheid alleen maar een manier is om te zeggen dat wonden met de tijd genezen: angsten of trauma's kunnen een heel leven beïnvloeden, als ze niet goed worden aangepakt. Vaak proberen we in feite te vergeten wat negatieve emoties heeft veroorzaakt, we ontkennen zelfs dat het is gebeurd. Op deze manier worden angst en verdriet echter niet verwerkt en zullen ze in de loop van het leven in verschillende vormen terugkeren - introvert karakter, angst, paniekaanvallen.

Het feit dat door familieleden veroorzaakte pijn het moeilijkst te behandelen is, wordt bevestigd door het bestaan van een ontluikende wetenschappelijke tak, epigenetica: dit vakgebied bestudeert hoe een trauma onmiddellijk wordt overgedragen op volgende generaties. Men heeft bijvoorbeeld gezien dat een zwangere vrouw die aan een traumatische gebeurtenis lijdt, het op de foetus kan overbrengen, bijvoorbeeld door het gevoeliger te maken voor stress.

In het leven moeten we leren om sterk te zijn, om weer op te staan nadat iets of iemand ons naar beneden haalt: we moeten ook accepteren dat het voor bepaalde wonden langer duurt dan verwacht en dat we zelfs van de familie helaas onverwachte nare dingen kunnen krijgen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt