Model wil vooroordelen tegen mensen met overgewicht bestrijden: "Ik word Miss Universe"

Janine image
door Janine

21 Juni 2023

Model wil vooroordelen tegen mensen met overgewicht bestrijden: "Ik word Miss Universe"
Advertisement

In de modewereld is het niet gemakkelijk om voor jezelf op te komen als je niet voldoet aan de heersende schoonheidsnormen. Er zijn echter vrouwen die tegen deze normen in opstand komen en er hun kracht van maken: dit is het geval van Jessi Rodriguez, een plus-size model dat zich niet laat beïnvloeden door de stereotypen en schoonheidsnormen die de schoonheidsindustrie jonge vrouwen oplegt.

Haar doel is om deze normen om te zetten in een bron van eigenwaarde en persoonlijke identiteit. Haar grootste droom is om de volgende Miss Universe te worden.

via Cosmopolitan

Advertisement

Rodriguez, 23 jaar, is een model en een activiste die gelooft in body positive en daarom nam ze deel aan de casting van Miss Costa Rica met als doel de vetfobie te bestrijden en te laten zien dat schoonheid niet gekoppeld is aan de maat. Het model gebruikte haar sociale netwerken om haar boodschap ter inspiratie met andere vrouwen te delen.

“Ik wil niet alleen vertegenwoordigen wat ik zelf mooi vind, maar ook de vele vrouwen die mij volgen en mij als voorbeeld zien. Zodat ze zien dat ik meer dan mijn lichaam ben en dat ik het op een mooie, bijzondere manier en met veel plezier en genegenheid kan vertegenwoordigen. Ik heb een niet-hegemonisch lichaam; hegemonie is dat lichaam dat de samenleving accepteert. Dus voor mij is het van fundamenteel belang om de niet-hegemonische lichamen, de sociale strijd tegen vetfobie, te vertegenwoordigen, en voor mij is dit een zeer belangrijke sociale kwestie”, merkte ze op.

Advertisement

Jessi heeft de moed om de schoonheidsnormen die de samenleving de afgelopen jaren heeft opgelegd, uit te dagen. "Ik voel me niet superieur aan iemand anders, maar het zou een eer zijn om Costa Ricaanse vrouwen te vertegenwoordigen, want naast schoonheid zijn wij Tica's intelligente, hardwerkende en strijdlustige vrouwen en ik respecteer ze allemaal en zou ze heel goed kunnen vertegenwoordigen”, besloot de vrouw. De jonge vrouw heeft altijd veel onzekerheden over haar lichaam gehad, zoals veel vrouwen, maar op een dag koos ze ervoor om van zichzelf te houden, zichzelf te waarderen en zichzelf te accepteren zoals ze is: uniek.

“Sinds enige tijd heb ik mijn manier van denken veranderd: ik kies ervoor om gelukkig te zijn en in harmonie te zijn met mijn lichaam, ik concentreer me op wat ik leuk vind en wat mij de vrouw maakt die ik nu ben; iets wat ik elke dag doe vanaf het moment dat ik mijn ogen open totdat ik ze sluit”, merkte ze op. Met de nieuwe regels van Miss Universe kunnen meer vrouwen over de hele wereld deelnemen aan de beroemde schoonheidswedstrijd. Vanaf 2023 accepteert Miss Universe deelnemers die zwanger zijn, kinderen hebben, gescheiden of getrouwd zijn, op voorwaarde dat ze tussen de 18 en 28 jaar oud zijn, volgens een verklaring van Amy Emmerich, de CEO van de organisatie.

We hopen dat Jessi haar droom kan realiseren!

Advertisement