Voedend, antioxidanten en meer: 6 voordelen van bosbessen, klein fruit maar met geweldige eigenschappen

Janine image
door Janine

26 Maart 2020

Voedend, antioxidanten en meer: 6 voordelen van bosbessen, klein fruit maar met geweldige eigenschappen
Advertisement

Klein maar heel nuttig. Zo zouden we bosbessen in het kort kunnen samenvatten, vruchten die, ondanks hun kleine formaat, echte elixers zijn van gezondheid en welzijn. Het zijn bosvruchten bij uitstek, ze maken deel uit van het soort Vaccinium, groeien op rechtopstaande en vertakte struiken en worden in veel delen van de planeet gekweekt. Suikerachtig maar tegelijkertijd licht zuur, ze voldoen aan de smaak van veel mensen en zijn ideaal voor het verrijken van verschillende soorten gebak, recepten en infusies.

Naast de smaak zijn bosbessen echter heel bijzonder door hun vele gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Als het misschien vreemd lijkt dat zulke kleine natuurlijke producten zo gezond zijn, zul je van gedachten veranderen wanneer je deze lijst met door de wetenschap bewezen eigenschappen leest. Voedend, antioxidanten, uitstekend voor de bloeddruk en de hersenen: hier beschrijven we ze in 6 voordelen.

via Healthline

Advertisement
Pixabay

Pixabay

1. Weinig calorieën, maar rijk aan voedingsstoffen

Vitamine C, vitamine K, vezels en mangaan: als je het nodig hebt, weet dan dat je op bosbessen kunt vertrouwen, zonder het risico te lopen te veel calorieën en koolhydraten te consumeren door ze te eten.

2. Antioxidanten, ze beschermen tegen veroudering en kunnen kanker vermijden

Bosbessen behoren tot de groenten en fruit die het rijkst zijn aan antioxiderende eigenschappen. Dit is te danken aan flavonoïden, stoffen die vooral bekend staan ​​om hun positieve effecten op de gezondheid. Juist hierdoor kunnen bosbessen vrije radicalen bestrijden die verband houden met DNA-veroudering, wat op zijn beurt een risicofactor is voor kanker.

3. Ze kunnen schade als gevolg van "slechte" cholesterol voorkomen en de bloeddruk verlagen

De stoffen waaraan bosbessen rijk zijn, kunnen mogelijk LDL-cholesterol tegengaan, dat wil zeggen het cholesterol waarvan wordt aangenomen dat het schadelijk is voor de gezondheid en de hoeveelheid ervan in het bloed vermindert, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken over dit onderwerp. Ander onderzoek heeft ook aangetoond dat regelmatige inname van bosbessen mensen met een hoge bloeddruk helpt hun niveau onder controle te houden.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

4. Ze kunnen helpen de hersenen actief te houden en het geheugen te verbeteren

Oxidatieve stress, ook in de hersenen, is een verouderingsfactor waar we mee te maken hebben. Dankzij de antioxidanten in bosbessen kunnen de hersenen worden geholpen om wat "jonger" te blijven en te beschermen tegen achteruitgang.

5. Ze hebben anti-diabetische eigenschappen

Dankzij anthocyanines, stoffen die tot de familie van de flavonoïden behoren, suggereren enkel onderzoeken dat bosbessen mogelijk positieve effecten kunnen hebben op de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme. Dit betekent dat het dankzij deze mogelijk is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, ten gunste van diabetespatiënten.

6. Het helpt tegen urineweginfecties

Bosbessen, en vooral rode bessen, bevatten stoffen die erin slagen te voorkomen dat bepaalde bacteriën - zoals Escherichia Coli - zich aan de wanden van de blaas hechten.

Pxhere

Pxhere

Het lijkt duidelijk dat de bosbes, in sappen, infusies of op vele andere manieren waarop het kan worden bereid, een smakelijke en waardevolle bondgenoot is voor onze gezondheid.

Zoals altijd herinneren we je eraan dat de inhoud van dit artikel puur informatief is en dat het advies dat hier is opgenomen in geen geval het advies van een arts kan vervangen. Bij twijfel of gezondheidsproblemen is het altijd raadzaam contact op te nemen met een specialist.

Advertisement