Een vrouw baart een tweeling nadat ze tijdens haar zwangerschap opnieuw zwanger werd

Janine image
door Janine

29 April 2021

Een vrouw baart een tweeling nadat ze tijdens haar zwangerschap opnieuw zwanger werd
Advertisement

Weet jij wat superfoetatie is? Hoewel het in de natuur zeer zeldzaam is in de wereld van de zoogdieren, is het een fysiologisch fenomeen waarbij na de bevruchting van een eitje en de daaruit voortvloeiende vorming van de foetus in de baarmoeder, een uitzonderlijke nieuwe menstruatiecyclus optreedt en een daaruit voortvloeiende bevruchting van een ander eitje, hoewel het in dergelijke gevallen zeldzaam is dat het embryo het foetale stadium bereikt. Simpel gezegd, het is mogelijk dat een vrouw die al zwanger is, in de huidige zwangerschap zwanger wordt van een nieuwe foetus. Een buitengewone gebeurtenis die Rebecca Roberts overkwam, een heel, heel... gelukkige Engelse vrouw!

via People

Advertisement

Een vrouw genaamd Rebecca Roberts heeft deze praktisch zeer zeldzame gebeurtenis ervaren, die volgens een schatting van de wetenschappelijke literatuur ongeveer 0,3% van de zwangere vrouwen kan treffen. Rebecca was er zeker van dat ze maar één kind verwachtte, een jongen die ze Noah zou noemen en die deel zou uitmaken van het gezin dat al bestond uit haar man en haar 14-jarige dochter Summer. De vrouw had al de nodige onderzoeken en scans gedaan met 12 weken zwangerschap; het was tijdens het laatste bezoek dat de behandelend arts schokkend nieuws voor het paar had…

Advertisement

Behalve Noah verwachtte Rebecca Roberts een tweede baby, een onverwachte tweelingbroer die de echo’s van de voorgaande weken niet hadden laten zien: hoe was dat in vredesnaam mogelijk? De arts die de zwangerschap van de Britse vrouw volgde, onthulde dat het een zeer zeldzaam geval van "superfoetatie" was, waarbij een tweeling uit totaal verschillende eitjes komt en op verschillende tijdstippen wordt vrijgelaten; in dit geval was de tweeling die Rebecca verwachtte niet identiek, juist omdat ze niet voortkwamen uit het splitsen van hetzelfde eitje.

Rebecca en haar man waren allebei geschokt en tegelijkertijd opgewonden door het nieuws: ze waren zo enthousiast dat ze besloten dat ze erachter wilden komen of de tweede, onverwachte baby een jongen of een meisje was.

Dankzij een keizersnede beviel Rebecca Roberts van de twee kinderen op slechts twee minuten afstand van elkaar: Noah arriveerde om 12.46 uur, Rosalie om 12.48 uur; een zeldzame en wonderbaarlijke gebeurtenis die echter vreugde en verrassing bracht voor de hele familie: de familie Roberts  was nu echt uitgebreid, en de oudste dochter Summer kon niet wachten om haar nieuwe broertje en zusje in huis te verwelkomen...

Nu zijn Noah en Rosalie allebei ruim zes maanden, ze verkeren in uitstekende gezondheid en ze zijn de oogappels van moeder Rebecca en vader Rhys: hoe vaak komt het tenslotte voor dat een vrouw plotseling zwanger wordt van een tweeling zonder dat ze het weet ?

Een gebeurtenis, die van Rebecca Roberts' superfoetatie, meer uniek dan zeldzaam en die onmiddellijk de wereld rondging: iedereen was extatisch over het nieuws, en ook wij geven toe dat we sprakeloos waren!

Advertisement