Ze emigreerde naar de Verenigde Staten met slechts $300, als schoonmaakster: vandaag heeft ze de leiding over NASA-missies

Janine image
door Janine

11 December 2021

Ze emigreerde naar de Verenigde Staten met slechts $300, als schoonmaakster: vandaag heeft ze de leiding over NASA-missies
Advertisement

Hoe vaak hebben we het gezegde "willen is kunnen” niet gehoord? Voor veel mensen lijkt het erop dat het lot al vanaf hun geboorte is geschreven - denk aan degenen die zijn geboren in een gezin van zeer bescheiden afkomst - maar in werkelijkheid is dat niet zo. Als je een droom hebt en veel wilskracht, kun je resultaten bereiken die onbereikbaar lijken. Diana Trujillo, een vrouw die in het verre 2000 op 17-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde om haar droom na te jagen, weet er alles van. De jonge Colombiaanse had, toen ze in het buitenland aankwam, waarvan ze de taal niet eens kende, slechts $300 op zak en een groot verlangen om haar droom te vervullen om voor de ruimtevaartorganisatie NASA te werken. Zeker geen gemakkelijk doel voor een vrouw, buitenlandse, zonder een minimum aan kennis of geld om zichzelf te onderhouden. Diana gaf echter niet op en 20 jaar later kan worden gezegd dat ze zeer tevreden is!

via Youtube / NASA 360

Wikimedia

Wikimedia

Misschien geloofde niemand dat een jonge vrouw, afkomstig uit een vreemd land, die een andere taal sprak en die de huizen van enkele Amerikaanse families schoonmaakte om in haar onderhoud te voorzien, haar droom om voor de NASA te werken zou kunnen vervullen. Natuurlijk was het niet gemakkelijk voor Diana, maar haar vasthoudendheid en vastberadenheid hielpen haar om zelfs op de moeilijkste momenten te volharden. De begindagen in de VS waren niet gemakkelijk: Diana had 3 verschillende banen, - ze hield zich vooral bezig met schoonmaken - en verdiende heel weinig geld. Met dat geld moest de jonge vrouw zichzelf onderhouden, studeren en haar moeder in Colombia helpen met wat financiële steun.

Advertisement

Het was heel moeilijk voor haar, maar langzaamaan leerde ze Engels en met het ingezamelde geld slaagde ze erin zich in te schrijven aan de Universiteit van Florida en kreeg ze ook een studiebeurs. Haar universitaire carrière begon goed en na het behalen van een aantal mooie resultaten solliciteerde Diana voor een stage bij de NASA Academy. Vanaf dat moment begon Diana aan haar klim naar succes zonder ooit te stoppen: "Toen ik eenmaal had besloten wat ik wilde doen in het leven, geloofde ik in alles. Ik studeerde en werkte hard, volgens de Spaanse arbeidsethos." 20 jaar na haar aankomst in Amerika is de situatie van Diana radicaal ten goede veranderd en dit is alleen mogelijk geweest dankzij haar kracht: vandaag is ze een medewerkster van de NASA en heeft ze de leiding over vele missies. In 2021 leidde ze het engineeringteam dat verantwoordelijk was voor de robotarm van de "Perseverance" rover, - en wie beter dan zij zou "doorzettingsvermogen" zo goed kunnen vertegenwoordigen?

Naast het cultiveren van haar passie voor de ruimte had Diana echter nog een andere reden om naar de Verenigde Staten te willen emigreren: "Ik wilde dat mijn ouders, vooral de mannen in mijn familie, zouden erkennen dat vrouwen waarde kunnen toevoegen. Ik wilde ze laten zien dat we ertoe doen."

Wat te zeggen, deze zeer vastberaden vrouw heeft haar doelen bereikt en kan worden beschouwd als een voorbeeld voor iedereen die een droom heeft!

Advertisement