"Ik praatte over m'n salaris op TikTok en werd gelijk ontslagen"

door Skip

06 Juli 2022

"Ik praatte over m'n salaris op TikTok en werd gelijk ontslagen"
Advertisement

Door te werken hebben we geld, door geld te hebben kunnen we het leven bolwerken, genieten van vrije tijd en datgene doen wat we het liefste willen. Helaas kan werk ook een bron zijn van problemen en stress en wordt degene in die situatie flink getest. De oorzaak van de moeilijkheden verschilt per mens, in sommige gevallen lukt het om alles snel op te lossen zonder al te veel gevolgen. Maar in andere gevallen kunnen de gevolgen veel vervelender uitpakken dan vooraf werd ingeschat.

De dame waar we het over willen hebben bevond zich in zo'n situatie. Ze is een werknemer die een feit deelde over haar salaris, werd hierom ontslagen en is dus nu geen werknemer meer. We gaan je vertellen over haar en hoe het is afgelopen.

via itslexilarson/Tik Tok

Advertisement
itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

Lexi Larson staat centraal in deze situatie; een jonge werknemer die sinds kort was aangenomen bij een nieuw bedrijf, is ontslagen. In een video op TikTok vertelde zij hoe alles begon bij een stom iets. Ze zou namelijk terwijl ze een onderwerp behandelde op het sociale mediaplatform hebben gesproken over haar salaris, hoe ze dat gebruikte om te kunnen leven in de stad Denver. Hierdoor gingen haar leidinggevenden op scherp staan. Zo is het maar net. Hoewel het op geen enkele wijze verboden is het bedrag te onthullen en hier ook geen clausules voor waren opgenomen in haar contract, was men bij het bedrijf toch van mening om haar de deur te wijzen om toekomstige problemen te voorkomen.

Advertisement
itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

Deze manier van optreden zorgde niet alleen dat zij van streek raakte, ook de vele TikTok-gebruikers die het verhaal meekregen waren geschokt. Lexi zou naar eigen zeggen aan haar meerdere hebben gevraagd of ze met de inhoud het bedrijf op de een of andere manier schade zou hebben toegebracht waarop ze dit antwoord zou hebben gekregen:"Momenteel niet, maar dat zou in de toekomst nog wel kunnen gebeuren. We willen geen problemen." Dit rechtvaardigt de beslissing van hogerhand om haar te ontslaan niet echt.

Aangezien Lexi in de veronderstelling leefde niets verkeerds te hebben gedaan en dit hogerop werd bevestigd vond ze het een goed idee om van gedachten te wisselen met mensen op internet. Bijna iedereen stond aan haar kant en hebben ze haar gevraagd of ze meer kon vertellen. Er reageerde zelfs een advocaat, die zei:"Als advocaat zeg ik je dat je een goeie moet zoeken want het kan zijn dat het hier om een ontslag gaat dat feitelijk gezien illegaal is" Deze stelling werd ook door andere mensen gedeeld, maar Lexi heeft hier niets mee gedaan. Sterker nog, ze wil liever niet gaan procederen tegen het bedrijf. 

itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

Enerzijds moeten online sociale netwerken gebruikt worden met verstand en redelijkheid anderzijds is het ook weer zo dat voor het bekendmaken van je salaris ontslagen worden geen goede oplossing is. Werkgevers konden het gesprek aangaan met Lexi, vragen of ze wat terughoudender kon zijn met het nieuws dat ze online deelt op het web of ze konden proberen te begrijpen waarom ze het delen wel of niet deed. Maar niets van dit, ze losten het liever snel op door haar ontslaan.

Een nogal discutabele manier om te werk te gaan of niet? Wat vind jij? 

Advertisement