Hij weigert deel te nemen aan feesten georganiseerd door het bedrijf waar hij werkt: hij wordt ontslagen

Janine image
door Janine

17 December 2022

Hij weigert deel te nemen aan feesten georganiseerd door het bedrijf waar hij werkt: hij wordt ontslagen
Advertisement

Het is niet ongebruikelijk om kerstfeesten, eindejaarsdiners, leuke momenten tussen collega's te organiseren en het is niet ongebruikelijk dat het bedrijf de leiding neemt over de planning van dergelijke evenementen. Maar we zijn ons er terdege van bewust dat het nooit gemakkelijk is om met iedereen op de werkplek om te gaan, en als gevolg daarvan kunnen er mensen zijn die niet graag samen "feesten" met collega’s en meerderen.

Precies wat de hoofdpersoon van dit verhaal dacht, het is alleen jammer dat zijn werkgevers niet dezelfde mening toegedaan waren en dat ze de weigering van hun uitnodiging niet goed hebben opgevat. We leggen het je wat beter uit.

via New York Post

Split the Kipper/Flickr - Not the actual photo

Split the Kipper/Flickr - Not the actual photo

Meneer T, zoals de werknemer van het verhaal zichzelf noemt, vertelde hoe hij had geweigerd om de goliardische geest van zijn bazen te delen. De man was sinds 2011 in dienst bij een bedrijf en zijn carrière verliep zeer voorspoedig. Hij was attent, nauwkeurig en vaardig, kwaliteiten die hem na 3 jaar naar een promotie leidden. Jammer dat hij het jaar daarna werd ontslagen.

De reden? Hij hield er niet van om deel te nemen aan feestjes georganiseerd door zijn superieuren en deze laatsten konden dat niet waarderen. Ze besloten dus een van hun goede medewerkers weg te sturen. De werknemer van zijn kant accepteerde wat hij als een reëele inbreuk beschouwde niet en besloot juridische stappen te ondernemen.

Advertisement
wp paarz/Flickr - Not the actual photo

wp paarz/Flickr - Not the actual photo

De voormalige werknemer beweerde tegenover de rechtbank dat hij de gebruiken van het bedrijf op het gebied van feesten en avondjes uit op geen enkele manier deelde en daar niet aan wilde deelnemen, maar dat dit zijn superieuren had geërgerd. Deze laatsten hadden hem namelijk ontslagen met het argument dat hij ongeschikt was voor de baan, saai en dat hij zich niet kon vinden in de feeststemming die ze zo vaak probeerden te creëren om de werkgroep te versterken.

Het geschil tussen de werknemer en de werkgever duurde meerdere jaren, maar uiteindelijk was de rechtbank het met de werknemer eens, met het argument dat niemand gedwongen mag worden om "plezier te maken" en dat iedereen vrij is om te kiezen of hij al dan niet deelneemt aan evenemnten buiten het werk en hoe je je moet gedragen. Bovendien werd de kwestie gesloten met een vordering tot schadevergoeding van $3.000, die veel hogere bedragen zou kunnen bereiken.

Ben jij ooit in een dergelijke situatie terechtgekomen, en wat zou je in zijn plaats hebben gedaan?

Advertisement