Serveerster toont haar verdiensten na 6 weken werken: slechts $0,01 aan salaris

Janine image
door Janine

09 December 2022

Serveerster toont haar verdiensten na 6 weken werken: slechts $0,01 aan salaris
Advertisement

Alle beroepen hebben hun waardigheid en moeten een billijke en passende beloning krijgen, die in verhouding staat tot de uitgeoefende taak en die voldoende is om de werknemer en zijn gezin een fatsoenlijk leven te garanderen. Helaas is dit echter niet altijd het geval en, vooral in sommige landen, lijkt het erop dat de realiteit ver verwijderd is van dit eenvoudige concept. Denk bijvoorbeeld maar aan degenen die als ober in de Verenigde Staten werken: de salarissen zijn zo laag dat de meesten afhankelijk zijn van fooien van klanten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat fooien in deze gevallen verplicht zijn. In ieder geval moet, ondanks het kennen van de regels van "het spel", de getuigenis van deze jonge serveerster die na 6 weken werken één cent verdiende, wel verbazen.

via TikTok / lvndsmac

Advertisement
TikTok / lvndsmac

TikTok / lvndsmac

De jonge hoofdrolspeelster van dit verhaal heet Liny, een 25-jarige serveerster die op TikTok over zichzelf en de salarissituatie in Amerika vertelde. Liny deelde namelijk haar laatste salaris met internet, wat overeenkomt met de 6 weken dat ze als serveerster in een café werkte. De cijfers op het loonstrookje spreken voor zich: de jonge vrouw verdiende in totaal $0,01. Hoe is het mogelijk? Helaas is dit een paradoxaal geval dat niet zo zeldzaam is in de Verenigde Staten. Het salaris dat Liny op haar loonstrookje heeft staan, is haar nettoloon na aftrek van belastingen: het federale minimumloon voor werknemers met een fooi is $2,13 per uur, maar in de staat Tennessee worden federale belastingen en die van sociale preventie rechtstreeks van het salaris afgetrokken. Dit verklaart hoe Liny maar een cent verdiende.

Advertisement
TikTok / lvndsmac

TikTok / lvndsmac

We weten niet hoeveel fooien de jonge vrouw verdiende in die zes weken werken, maar om waardig te kunnen leven zouden deze fooien minstens gelijk moeten zijn aan een vast maandsalaris. Hoewel het in de Verenigde Staten verplicht is om de ober die de tafel bedient een fooi te geven, lijkt het echt absurd om daar alleen op te moeten vertrouwen. Veel gebruikers steunden Liny: "Als iemand je bestelling opneemt en je eten brengt, bieden ze een service, als ze het optimaal doen, waarom zou je ze dan geen fooi geven?"; een andere gebruiker schreef: "Als je de ober niets extra’s kunt geven, ga dan naar McDonald's." Andere gebruikers daarentegen zijn het niet eens over de "verantwoordelijkheid" van de klant: "Ik heb mijn rekeningen te betalen, ik kan het me niet veroorloven om ook de jouwe te betalen", en nogmaals: “Bekritiseer de bedrijven waarvoor je werkt, niet de klanten".

Aan welke kant sta jij?

Advertisement