Opgegroeid in een huis zonder water en elektriciteit: nu spreekt hij 8 talen en is hij professor aan de universiteit

Janine image
door Janine

15 Februari 2023

Opgegroeid in een huis zonder water en elektriciteit: nu spreekt hij 8 talen en is hij professor aan de universiteit
Advertisement

Het leven plaatst ons voortdurend voor obstakels en tegenslagen en soms is het echt moeilijk om veranderingen door te voeren die iets goeds op ons pad kunnen brengen. Het verhaal van Esteban Cichello Hübner laat ons echter begrijpen dat om moeilijkheden te overwinnen inzet, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid nodig is. Esteban werd geboren in La Falda, in Argentinië, in extreme armoede: het huis waarin hij woonde had geen water en elektriciteit, desondanks is hij tegenwoordig een zeer gewaardeerde professor aan de Universiteit van Oxford, de gerenommeerde structuur in Engeland.

via Lanacion

Advertisement

"Ik ben geboren in de bergen van Córdoba. Toen mijn ouders scheidden, nam mijn moeder alles mee en bracht ons naar Buenos Aires op een stuk land dat mijn grootmoeder Raquel in termijnen had gekocht. Op negenjarige leeftijd begon ik in de winkel te werken van Doña Lolita, dicht bij huis. Ze kende onze realiteit omdat we bescheiden maar zeer gewaardeerde mensen waren, en ze bood me aan om voor haar te werken. Ik veegde, verpakte de eieren en vulde de koelkasten en ging daarna naar school”, zei Esteban.

Hij en zijn familie woonden in een heel kleine ruimte, zonder essentiële structuren zoals vloeren en muren. Ze hadden een plafond van plaatstaal en er was geen keuken, geen badkamer, geen verwarming. "We woonden in een echte geïmproviseerde hut en probeerden te overleven door in vuilnisbakken te zoeken. Ik kreeg mijn eerste paar schoenen toen ik 15 was. Het was allemaal erg moeilijk", herinnert hij zich. Toen hij klaar was met de lagere school, ontmoette de moeder van de kleine Esteban haar nieuwe echtgenoot en vader van zijn broers, maar de economische omstandigheden verbeterden niet veel.

Advertisement

Esteban slaagde er in ieder geval in om naar de middelbare school te gaan, maar stopte twee jaar lang met school: "Ik moest werken en ik kon me niet concentreren op studeren. Ik werkte in een tandtechnisch laboratorium. Toen ik van baan veranderde, zei degene die me aannam: 'Esteban, geef meer. Ik zal je aannemen als leerling, maar je moet studeren.' Die aanmoediging inspireerde me om me in te schrijven voor een avondschool om mijn diploma te behalen", zei Esteban. Met hard werken en opofferingen slaagde Esteban erin om school en werk te combineren en begon zelfs te reizen.

Hij reisde naar Israël en schreef zich in aan de Universiteit van Jeruzalem om Internationale Betrekkingen en Politieke Wetenschappen te studeren. Hij solliciteerde bij Engelse universiteiten en kreeg positieve reacties van Stanford, Cambridge, Johns Hopkins en Oxford, zijn favoriet. Om het collegegeld te kunnen betalen, moest hij echter gaan werken in Tokio, in Japan. Kort daarna won hij een studiebeurs voor Cambridge en Oxford. Na het behalen van het felbegeerde diploma aan het prestigieuze Engelse instituut, begon hij ook te studeren aan de Universiteit van Salamanca in Spanje.

Hij heeft naar 80 landen over de hele wereld gereisd en spreekt acht talen: Spaans, Hebreeuws, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Duits en zelfs een beetje Arabisch. Nu is hij een briljante universiteitsprofessor in Oxford en wanneer hij kan keert hij terug naar Argentinië om scholen te bezoeken en zijn boodschap te verspreiden: "de enige uitweg uit de armoede is naar school te gaan: onderschat de kracht van onderwijs niet". We zouden het er niet meer mee eens kunnen zijn.

Advertisement