Op 100-jarige leeftijd besluit hij buurtkinderen te helpen met huiswerk: “het heeft mijn leven veranderd”

Janine image
door Janine

17 Februari 2023

Op 100-jarige leeftijd besluit hij buurtkinderen te helpen met huiswerk: “het heeft mijn leven veranderd”
Advertisement

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, is er meestal een periode van "aanpassing" waarin je eraan went je vrije tijd aan je interesses te wijden. Voor Peter Davies, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die in Macclesfield, in Engeland woont, was tijd doorbrengen met zijn vrouw en gezin zijn voornaamste interesse. Helaas overleed zijn vrouw zes jaar geleden en dat was een enorme klap voor Peter: "Ik voelde me een verloren ziel", aldus de inmiddels honderdjarige. De man had geen zin meer in het leven, totdat zijn dochter hem op een dag uitstekend advies gaf.

via BBC

Advertisement
Facebook - BBC Breakfast

Facebook - BBC Breakfast

"Ik was 72 jaar getrouwd en toen mijn vrouw overleed, veranderde mijn leven ingrijpend. Mijn dochter stelde voor dat ik iets zou doen wat ik kon, om weer van het leven te gaan houden", legt Peter uit. De vrouw adviseerde haar vader om vrijwilligerswerk te doen op de plaatselijke basisschool die gratis opfriscursussen aanbiedt. De oude man koos ervoor de kinderen te leren om boeken te lezen en zo hun sympathie te winnen: "Ik kan niet lopen, maar ook al ben ik letterlijk een eeuw oud, het is leuk om te zien dat de kleintjes willen lezen”, merkte hij op. Zijn aanpak is succesvol gebleken en zijn lessen worden zeer gewaardeerd.

Peter waardeerde dit initiatief meteen en werd enthousiast onthaald door de jonge studenten: "De kinderen zijn geweldig, ze zijn als sponzen. Ik weet zeker dat ik er meer baat bij heb dan zij. Het is een fijn gevoel ergens bij te horen. Ik ben geen oude man die alleen woont. Ik maak deel uit van de gemeenschap, wat geweldig is. Ook is mijn zelfvertrouwen gegroeid, want als ik op straat loop en een kind roept 'Hallo meneer Davies' tegen me, voel ik me heel belangrijk", merkte hij op.

Advertisement
Facebook - BBC Breakfast

Facebook - BBC Breakfast

Onlangs werd Peter uitgeroepen tot oudste persoon in de King's New Year's Honours List en ontving hij een British Empire Medal van koning Charles III.

Als iemand hem complimenteert met zijn werk, heeft Peter altijd de neiging om erop te wijzen dat hij maar een heel gewone gepensioneerde is die probeert bezig te blijven, maar het is onmogelijk om zijn talent die hij heeft met basisschoolkinderen niet te zien: hij slaagde erin hen de liefde over te brengen van boeken in een wereld vol technologie, een gave die slechts enkele leraren bezitten.

Advertisement