Ze kopen een fles wijn van €2,50 in de supermarkt: ze winnen een internationale wijnwedstrijd

Janine image
door Janine

22 Juli 2023

Ze kopen een fles wijn van €2,50 in de supermarkt: ze winnen een internationale wijnwedstrijd
Advertisement

We horen heel vaak over wedstrijden en competities: ze zijn er voor allerlei dingen en voor praktisch alles. Concurreren, elkaar confronteren, uitdagen en uitblinken is een van de aspecten die de mensheid waarschijnlijk nooit zullen vermoeien: het is een stimulans om onszelf te verbeteren, om alle energie en capaciteiten te gebruiken die we tot onze beschikking hebben.

Om een ​​uitspraak te doen, bijvoorbeeld wie of wat "de beste" is, is er behoefte aan ten minste één arbiter of een jury die bestaat uit hooggekwalificeerde en ervaren mensen. Soms kan men het oneens zijn met een genomen beslissing en een totaal ander standpunt hebben dan de laatste, maar diep van binnen weten de experts waar ze het over hebben, toch? Nou, niet altijd...

via Euro.dayfr

Advertisement
francois/Wikimedia - Not the actual photo

francois/Wikimedia - Not the actual photo

De sensationele gebeurtenis vond plaats tijdens een beroemde wijnwedstrijd, de Gilbert et Gaillard, wier bekendheid internationaal is: we hebben het over hooggekwalificeerde professionals die elke 3 maanden bijeenkomen om een ​​medaille uit te reiken aan de beste fles wijn en zijn producent.

Alleen al de inschrijving om aan dit evenement te kunnen deelnemen kost 50 euro, daarna volgt nog een uitgave van nog eens 20 euro om het suikergehalte en het alcoholgehalte van de meegebrachte drank te testen. Alleen de meest verfijnde smaakpapillen zijn daarom in staat om de kwaliteit van goede wijnen te begrijpen en te beoordelen.

Een groep mensen heeft echter een leuke en oneerbiedige grap georganiseerd om de daadwerkelijke vaardigheden van de juryleden te testen; ze kochten eerst heel gewone fles wijn bij de supermarkt. Wijn die 2,50 euro kostte.

Advertisement
Rawpixel - Not the actual photo

Rawpixel - Not the actual photo

Vervolgens decanteerden ze de vloeistof, van een meer dan twijfelachtig vakmanschap, in een andere esthetisch meer opvallende en "nobele" fles. We hebben het over een wijn die is geclassificeerd als "piquette", een term die wordt gebruikt om bottelingen aan te duiden die zijn gemaakt met de overblijfselen van andere wijnen.

Ze voegden later een uitvoerig gemaakt label toe met een afbeelding van een duif en noemden "hun creatie" ironisch genoeg Le Château Colombier, naar de naam van het spektakel zelf. Maar van die vermomde wijn hadden ze nooit zo'n resultaat verwacht.

"Helder en levendig rood van kleur. Het heeft een verlegen maar beslissend aroma dat een perfecte combinatie is van fruitig en muskaat, de aanwezigheid van witte bessen is merkbaar. Zachte, nerveuze en rijke smaak, met zuivere en jeugdige aroma's die echter een geweldige complexiteit verbergen. Het ontwikkelt zich tot fijne kruiden en een vleugje roet. Heel interessant", begon de jury na het proeven van die "heerlijke" wijn.

Het probleem, afgezien van de vleiende waarderingen die de supermarktdrank kreeg, was dat juist die wijn werd beoordeeld als de beste en meest verdienstelijke van allemaal! Het team van grappenmakers en hun wijn van €2,50 wonnen de eerste prijs...

Wees dus op je hoede voor bijzondere en zeer opzichtige flessen, omdat hun inhoud niet altijd de schoonheid en goedheid weergeeft waarmee ze worden gepresenteerd; zelfs de meest (zogenaamd) deskundige mensen kunnen worden misleid: vertrouw alleen degenen waarvan je zeker weet dat ze het echt begrijpen of, nog beter, wat je zelf lekker vindt.

Advertisement